Deel dit artikel
-

De nieuwe iPad: het HD-tijdperk is begonnen

De Emerce-redactie mocht hem ook uitproberen van Apple, de derde iPad met het superscherpe Retina-scherm. De hogere resolutie heeft ook consequenties voor webontwikkelaars.

Een aantal dingen valt meteen op aan de nieuwe iPad: hij is toch wel even wat zwaarder dan de iPad 2, slechts een tikkeltje lichter dan de iPad 1, het scherm is een stuk scherper, en daardoor ook wat donkerder qua kleurtint, en ja, de iPad wordt inderdaad warm, zelfs bij het overzetten van video’s en foto’s.

Eigenlijk is het maar goed dat de iPad 3 zoveel op de vorige lijkt, er viel immers wel wat te verbeteren. De camera in de iPad was bijvoorbeeld onder de maat, en nu zit er dan eindelijk een heuse HD-camera ingebouwd, ook voor video, met stabilisator, zodat we ons niet meer aan die bibberige beelden hoeven te ergeren. De verwachting is dat die camera daardoor wel eens voor andere doeleinden gebruikt zal worden, zoals het scannen van documenten.

De ondersteuning voor LTE (4G) is meegenomen, zij het dat tot de volgende generatie iPad LTE in grote delen van Europa niet verkrijgbaar zal zijn. De VS halen Europa wat dat betreft in. Daar zijn inmiddels 4G LTE-netwerken van AT&T, en in Canada van die van Bell, Rogers en Telus.

Ergelijk is het dat nog altijd geen stereogeluid uit de luidsprekers komt, tenzij je met een hoofdtelefoon luistert, maar voor het overige lijkt iPad qua hardware af. De revolutie zal wellicht nog moeten komen van een nieuwe gebruikersinterface, want het gebrek aan multitasking blijft de achielleshiel vergeleken met andere oplossingen.

Het Retina-display van de nieuwe iPad is deels het gevolg van de nieuwe snellere A5X-chip. Die  stuurt de ruim 3,1 miljoen pixels in het display aan. Het scherm heeft vier keer zoveel pixels als de  iPad 2 en een miljoen meer dan in een gemiddelde HDTV.

Die scherpte valt meteen op, zij het dat de iPad 2 resolutie zeker niet slecht was. Natuurlijk gaat het even duren voordat we iets aan zo’n scherm hebben. Een aantal fabrikanten heeft in alle haast een hoge resolutie apps uitgebracht (sinds gisteren ook Skype), maar het zijn vooral video’s en games die de iPad aantrekkelijk moeten maken.

De grote vraag is: gaan websites nu ook over op HD? Lage resolutiefoto’s op Emerce vallen eerder door de mand, net als het gemiddelde YouTube-filmpje. De Ziggo streamingdienst haalt een krappe voldoende, kortom: hier is werk aan de winkel.

En de discussies lopen nu al hoog op. In de praktijk zou het kunnen betekenen dat sites twee sets foto’s moeten klaarzetten: normale en hoge resolutie, waarbij de hoge resolutie wordt voorgeschoteld als de met een HD iPad wordt bekeken. Nadeel is wel dat sites daardoor ‘zwaarder’ worden, want beide sites moeten tegelijk worden gedownload.

Er zijn aanwijzingen in de nieuwste ontwikkelaarsversie van MacOS X gevonden van retinaschermen in MacBooks, en mogelijk de volledige Mac-lijn. Het is niet uitgesloten dat de meeste laptops en desktop pc’s binnen nu en enkele jaren ook retina HD-schermen zullen krijgen. Het web kan dan niet achterblijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond