Deel dit artikel
-

Nieuwe kansen!

Geen twijfel zo groot als die over het succes van mobiel internet. Toch duiken er allerlei nieuwe initiatieven en bedrijven op, voor zowel mobiel betalen als mobiel entertainment.

Werner Schrijver was een van de oprichters van mobiel belbedrijf Ben, hij werd er commercieel directeur, ruilde onlangs deze baan in en staat nu aan de basis van een nieuw onzeker telecom-avontuur: Moxmo. Eind vorige maand werd deze methode voor mobiel betalen gelanceerd.

Helemaal alleenrecht heeft Moxmo niet, her en der duiken mobiele betaaldiensten op, zoals bij de Free Record Shop. De winkelketen laat sinds kort bezoekers aan de site online betalen, in een later stadium kan dit ook in de winkel. Mobile2Pay uit Doetinchem verzorgt de betaling. Ook oud-oprichter van Ilse, Merien ten Houten richt zich sinds kort op mobiel betalen. Hij zette hiervoor Secoin op, met name bedoeld om het afrekenen van kleine bedragen (micropayments) te stimuleren.

Betalen

De kassa's gaan open, valt er dan wel wat af te rekenen? Steeds meer, zo blijkt uit de komst van IceMobile, de lancering van de portal FreeMobile.nl (onderdeel van Free Record Shop), en de start van Lost Boys-afsplitsing MediaRepublic. Het is ringtones, logo's en games wat de klok slaat.

Een van de leukste toepassingen is afkomstig van IceMobile, een bedrijf dat in de zomer van dit jaar werd gestart door Ralph Cohen, die eerder actief was met SMS-bedrijf Minick. Dit bedrijf werd door hem verkocht aan Distefora, in juni liep zijn contract af en "een dag later" was IceMobile een feit. Het is duidelijk, Cohen heeft er zin in. Standaard wandelt hij met vijf telefoons op zak. "Op kantoor heb ik er nog meer."

Faceclip

Met een "mean and lean" organisatie ontwikkelt Cohen Java-games voor diverse mobiele telefoons. O2 lanceerde eind oktober een portal met dergelijk mobiel vermaak van IceMobile. "We werken alleen met grote internationale Europese bedrijven", zegt Cohen. Het klantenlijstje met onder meer RTL Group, Microsoft, Sony, KPN en Phonehouse mag er zijn.

Het is de Faceclip, geïntroduceerd door IceMobile samen met EasyConcepts, die de aandacht trekt. Via de site Faceclip.net en diverse andere partijen is het mogelijk om een persoon, zelf samen te stellen, een ingesproken boodschap te laten zeggen. Dit gepersonaliseerde berichtje kan vervolgens naar een e-mailadres of een mobiele telefoon gestuurd worden. Kosten? Zeventig eurocent per minuut. Want als mobiel een ding van vast internet heeft geleerd, dan is het wel dat de kassa vanaf dag één moet rinkelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond