Deel dit artikel
-

Nieuwe munt Facebook heet Libra

Facebook heeft ruim voor de opening van de Amerikaanse beurs details bekend gemaakt over zijn cryptomunt. Die gaat zoals werd verwacht Libra heten en is te gebruiken met de digitale portemonnee Calibra.

De munt zal pas volgend jaar beschikbaar zijn. Facebook begint bescheiden: de valuta wordt ingezet voor onderlinge betalingen. Gebruikers kunnen met Libra betalen via Facebook Messenger en WhatsApp of via een aparte app. Zij moeten zich straks wel eerst identificeren met een paspoort of een ander door de overheid verstrekt document.

Het idee achter de munt volgens Facebook is om de transactiekosten omlaag te brengen en elektronische betalingen ook beschikbaar te maken voor mensen die geen actieve bankrekening hebben, onder meer in ontwikkelingslanden. De munt moet uiteindelijk wereldwijd beschikbaar zijn.

Calibra wordt de naam van een aparte onderneming, die het op blockchain gebaseerde Libra netwerk gaat onderhouden. Deze zal geen gegevens delen met Facebook of met derden.

Een aparte Libra Association (gevestigd in het Zwitserse Genève) gaat onder meer het toezicht verzorgen. Leden moeten minimaal 10 miljoen dollar inbrengen. Onder de deelnemers bevinden zich Uber, Stripe, Visa, PayPal, MasterCard, Vodafone en Andreessen Horowitz. Uiteindelijk heeft Facebook naar eigen zeggen minimaal 100 partners nodig. De De Libra Reserve fungeert verder als het wisselkantoor. Omdat de munt wordt gekoppeld aan bestaande valuta, hoeven gebruikers niet te vrezen voor waardevermindering, zoals in het verleden met de Bitcoin.

Facebook erkent dat de cryptomunt nog volop in ontwikkeling is. Maar er is al wel white paper en een website. Vandaag wordt in elk geval het testnet opgestart. De Libra Association werkt met HackerOne om fouten in de code op te sporen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond