Deel dit artikel
-

Nieuwe Nederlandse site verwijst naar legale downloads

Een nieuwe Nederlandse website die vanmiddag wordt gelanceerd op het festival Eurosonic Noorderslag door minister Jet Bussemaker (Cultuur) verwijst naar legale bronnen om muziek, films, games en boeken te downloaden of te streamen. Thecontentmap.nl is een Nederlandse variant van de Britse site die al enkele jaren bestaat.

De Nederlandse versie van de site is mede tot stand gekomen op initiatief van de Federatie Auteursrechtenbelangen. Initiatiefnemer is Michel Frequin van de branchevereniging Voice (Vereniging van Organisaties die Intellectueel eigendom Collectief Exploiteren). ‘Dat doen we niet om met het vingertje te wijzen, maar om te laten zien dat er tegenwoordig veel legaal aanbod is’, zegt hij tegen de Volkskrant. ‘Voor consumenten is het vaak moeilijk om te bepalen welke sites legaal zijn en welke niet, en daar willen wij verandering in brengen.’

De Vereniging van Organisaties die Intellectueel eigendom Collectief Exploiteren, kortweg VOI©E, is de brancheorganisatie van Nederlandse collectieve beheersorganisaties (cbo’s) voor auteurs- of naburige rechten. In het bestuur zitten onder meer Job Cohen, Hein van der Ree, vice-voorzitter Buma/Stemra, Vincent van den Eijnde, directeur Pictoright, en Wouter Rutten (namens STAP, SVVP, PM).

Minister Bussemaker ziet in dit initiatief een goede kans om de verdienmogelijkheden van de creatieve sector de komende jaren te vergroten. “Die content is niet zomaar vanuit het niets op het net verschenen. Daar hebben makers en producenten veel tijd, energie en geld ingestoken. Als we willen dat ze blijven doen, moeten we ervoor betalen. Eerlijk is eerlijk.”

Deel dit bericht

3 Reacties

Patrick

Deze week nog snel even in elkaar gedraaid zeker?! Dit kan niet meer dan een paar uurtjes hebben gekost? Denken ze echt dat een consument deze site vaker dan één keer zal bezoeken?
Geeft wel weer aan hoever deze organisaties van de echte wereld af staan…

Piet

Wat leuk, een nieuwe startpagina dochter 🙂

“Uw zoekresultaat op Rihanna leverde helaas 0 posts op”… ow wacht, het is geen zoekmachine.

Max

Wat een initiatief, startpagina (kent u die nog) maar dan 99,9999% onvolledig met suggestieve teksten. “Als een site niet op The Content Map staat, betekent dat dan dat hij illegaal is?” in de FAQ en dan durven niet te beginnen met NEE. Of vinden de makers dat NOS.nl mogelijk illegaal materiaal aan het streamen is… Wie denkt bij de overheid dat ook maar iemand met gezond verstand deze website echt gaat gebruiken, kan zich aansluiten bij Wim Kok en zn muis in ’98. In plaats van dat ze eens gaan praten met de disruptors van nu, gaan we weer lekker loopgraven uitdiepen. Mijn advies: ga langs bij the Free Record shop / Kodak / Nokia en Blackberry, kunnen vast verder helpen met de strategie van dit prachtig initiatief :).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond