Deel dit artikel
-

Nieuwe versie Nederlandse RFID-firewall

Wetenschappers van de Vrije Universiteit hebben een nieuwe versie van hun RFID-firewall RFID Guardian gemaakt. Het apparaat werkt nu ook per mobieltje.

De RFID Guardian is een klein apparaat dat werkt op een batterij waarmee de signalen van RFID-lezers, alsmede die vanuit actieve chips, kunnen worden geblokkeerd. Ook is het mogelijk om alleen bepaalde verzoeken naar de draadloze radiochips toe te staan en kan de RFID Guardian worden gebruikt voor security-audits.

De RFID Guardian werd ontwikkeld door wetenschappers van de Vrije Universiteit. Deze week hebben ze de nieuwe versie van de software en de hardware uitgebracht en online gepubliceerd. “Dit is het resultaat van een jaar ontwikkelen,” aldus VU-onderzoekster Melanie Rieback. Het project is wereldwijd uniek. Volgens Rieback zijn er weinig andere onderzoekers die zover zijn als het VU-team, dat overigens voornamelijk uit niet-Nederlanders bestaat.

Een nieuwe interface voor de Guardian is de telefoon. Met behulp van een speciale applicatie en een Bluetooth-verbinding dan de rfid-firewall ook gebruikt worden op enkele Nokia-toestellen. “De mobiele applicatie maakt het veel makkelijker om de RFID Guardian onderweg te gebruiken”, aldus Rieback.

Op RFIDGuardian.org staat, naast de broncode en de technische specificaties, ook informatie over mogelijke toepassingen van het apparaat. De onderzoekers noemen onder meer: smartcards, rfid-paspoorten, chips in producten en in huisdieren en draadloze autosleutelsystemen.

De VU-wetenschappers hopen uiteindelijk een oplossing te bieden in één keer systemen met rfid-chips kan testen op allerlei kwetsbaarheden. Rieback: “We waren eerst erg gericht op het bevorderen van privacy, maar we gaan ons nu ook meer richten op de security-kant.”

De nieuwe versie van de RFID Guardian blokkeert ook uitgaande signalen van de chips zodat ze niet van buitenaf kunnen worden beschreven. Het 'spoofen' van tags wordt ook mogelijk. Een van de nieuwe projecten is het analyseren van veranderingen in elektromagnetische velden tijdens de rfid-communicatie. Daarmee kan wellicht de cryptografische sleutel worden achterhaald.

Betatesters kunnen zich via de site van de RFID Guardian aanmelden om de hardware uit te proberen. Op termijn wordt het apparaat mogelijk in massaproductie genomen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wesley

Ik vind het een fantastisch iets, dat er een RFID-firewall is gemaakt. Ik kan dan ook niet wachten om er eentje aan te schaffen!Belangrijk vind ik dat je als persoon zelf kunt bepalen of er iets mag/kan worden uitgelezen.De RFID is ooit gemaakt als instrument voor diefstalpreventie en voorraadbeheer. Dat er op enig momentom de commercie, maar ook de regering bezig is gegaan om er ander toepassingen aan te koppelen vind ik een kwalijke zaak.Natuurlijk zijn er positieve kanten, denk aan het altijd kunnen weten waar de kind is. Nogmaals, ik vind dat je als persoon zelf een keuze moet kunnen hebben! Wesley

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond