Deel dit artikel
-

Nieuwe website berekent huizenprijzen

De online woningmarkt is booming. Sinds donderdag is het internet weer een nieuwe website rijker. Brixter is volgens eigen zeggen de eerste site die het mogelijk maakt om gratis een betrouwbare indicatie van de marktwaarde van alle koopwoningen in Nederland te geven.

Met de Woningwaarde Indicatie kan de bezoeker van de site eenvoudig een waarde opzoeken door een adres in te typen of in te zoomen op Google Maps.

De verschillende waarden van de woningen worden aangeleverd door NBWO, het Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende Zaken. NBWO ontvangt de input voor de woningwaarden op Brixter van onder andere Kadaster en DataLand. De uitgangspunten van de Woningwaarde Indicatie zijn de WOZ-waardeklasse en de gemiddelde koopsominformatie uit de regio. Deze informatie wordt gelegd naast specifieke kenmerken van de woning. Met behulp van statistische methoden worden relaties gelegd en wordt de Woningwaarde Indicatie berekend.

Vervolgens kan de huiseigenaar de Woningwaarde Indicatie vervolgens verfijnen door een aantal specifieke details over de woning in te vullen als onderhoud en verbouwingen. Op basis hiervan maakt NBWO een nieuwe inschatting van de waarde van de woning: Mijn Indicatie. Deze indicatie en de details over de woning kan de bezoeker vervolgens eenvoudig bij de eigen woning op Brixter publiceren. Op deze manier kan de bezoeker dus zelf invloed uitoefenen op de nauwkeurigheid van zijn woningwaarde.

Brixter laat ook het actuele woningaanbod zien. Het is voor makelaars mogelijk om gratis woningaanbod te plaatsen.

De site is een initiatief van Telegraaf Media Nederland. Met Brixter wordt gepoogd meer transparantie op de woningmarkt te brengen. Volgens Brixter omdat de consument beter een keuze kan maken bij de koop of verkoop van de woning.

Business Unit Manager Huub van Mierlo denkt dat het als een gebruikersvriendelijke service gezien wordt die helpt om beslissingen te nemen. "Kan men overwaarde benutten? Is het een goed moment om het huis verkopen? Brixter helpt."

Deel dit bericht

33 Reacties

Peter

Zelfs na invullen van diverse zaken…toch ruim een ton minder dan waar ik het huis voor gekocht heb…bemoedigende site!

Rick

Met het linken naar bronnen was het altijd al matig gesteld, maar ik begrijp dat Emerce nu helemaal niet meer doet aan dat nieuwerwetse gedoe van hyperlinken?

J-OE

@Peter, precies wat ze graag willen….jij hebt meer informatie aan je eigen woning toegevoegd. En je hebt gelijk…klopt geen snars van de prijzen, volgens mij hebben ze de WOZ waarden van 5 jaar terug gebruikt.

sam

Na een verbouwinkje ( complete benedenverdieping plus een aanbouw van 15 vierkante meter ) in 2007 is de waarde behoorlijk veranderd maar daar vind ik niets van terug in de "waarde" Een waardeloze en achterhaalde site dus

Lex

Tuurlijk, gewoon zelf proberen net als met Speurders i.p.v. Marktplaats.nl kopen terwijl je bakken met cash hebt!!!

Fonze

Nieubouwappartement inclusief dakterras waar menig rijtjeshuiseigenaar jaloers op zou zijn nog steeds onder de woz-waarde van 3 jaar geleden. Hier moet nog even flink geklust gaan worden vermoed ik zo. Op deze manier een doodgeboren kindje (dat wens je overigens niemand toe).

straat

Vind het wel grappig de taxatie zit zo'n 40K onder de huidige marktwaarde van de woningen in mijn buurt. Ze rekenen zeker met data van jaren geleden die publiekelijk toegangkelijk geworden is ofzo..

Dirk

Wel handig dat je de details zelf kunt invullen, zoals ligging, uitzicht, onderhoud en type woning. Dat scheelt zo 2 ton ;)Kon je maar de uitbreidingen ook opgeven. Als je 50M2 extra realiseert dan zou dit zo een halve ton extra waarde moeten bijdragen.

M

Beste Mike Slagmolen, als je het nu toch over nepnamen hebt: aan het emailadres van 'Bobje' (mslagmolen200(at)hotmail(dot)com) te zien ben jij dat in ieder geval zelf. En zes minuten later reageer je nog even onder je eigen naam om doodleuk te beweren dat de nepnamen geen nepnamen zijn.

Leo

– bouwjaar klopt niet- woonoppervlak klopt niet- perceelgrootte klopt niet 

rob

Mijn huis is ? 279.288,- waard terwijl hij toch echt voor ? 688.000 is verkocht. Lijkt me dat ze de WOZ van 2002 gebruiken.

GB

De bedragen op Brixter zijn uit het jaar 1980 … Waardeloze informatie !Brixter probeert natuurlijk de mensen te motiveren om informatie over je huis toe te voegen. Forget it ! Trieste poging …

Miles

Kom hier ook meer dan een ton onder de taxatie waarde die ik vorig jaar september heb laten doen en ruim 80K onder de huidige WOZ waarde. Deze site is alleen handig als je de uitkomsten kunt gebruiken om je ingeschatte WOZ waarde naar beneden te halen.Volgens mij hadden ze beter Funda kunnen skimmen en die prijzen kunnen gebruiken als graadmeter… waardeloos!

brt

De database klopt ook al niet. Een vrijstaand huis wordt aangemerkt als 2 onder 1 kap en dan verandert de waarde wel heeeeeeeel erg. Kortom, het is bijna onmogelijk om een echte re?le waarde naar boven te krijgen. Veel succes ermee.

Bianca

Na zoveel negatieve reacties, is het tijd voor een positieve. Voor mijn woning klopt de geschatte marktwaarde redelijk (over een verschil van 15K ga ik niet piepen). Scheelt… de buren van 2 huizen verderop hebben hun huis net verkocht en de WOZ-waarde van vorig jaar en de marktwaarde liggen redelijk dicht bij elkaar. Ik vind het een leuk initiatief en ik hoop dat ze overleven.

Jip Cohen

Ja werkt goed die site.Mijn huis van 55 m2 is ? 613.494 waard. Dat dacht ik ook, wie biedt?

bas

misschien maar goed ook gezien de eerdere reacties, maar mijn huis is totaal niet te vinden (1017AG)

Bert

Dit is niets nieuws, een eerdere en betere oplossing vind ik http://www.waardevanjewoning.nl de waarde die ze daar berekenen zit heel dicht tegen mijn echte woningwaarde aan, onlangs aantal huizen in mn straat verkocht dus ik kan t weten. Maar leuke poging.

Dirkje

@Bert,die site doet alsof je online je waarde kunt bepalen maar het is een vieze directmarketing site die je gegevens ontfutselt om je vervolgens te overladen met Postbank hypotheek troep.

Boris Veldhuijzen van Zanten

Hi hi hi, mijn huis van 250m2 in hartje amsterdam wordt gegokt op ongeveer ??n derde van de echte waarde. Voor dat bedrag wil ik het zelf wel.

jan

Volgens mij kunnen ze in de toekomst kijken! prijzen van na het instorten van de woningmarkt luchtbel.

JJ

hahahahah vinkje op dubbele wastafel levert me 14.000 euro op! zinloze tool!

Femke

Ik werk bij Brixter en ontvang dagelijks honderden reacties van bezoekers. Meestal ontzettend positief: "Leuke innovatieve tool." "Goede vormgeving." "Leuk om een nieuwe waarde te krijgen door zelf details in te vullen." De meeste bezoekers vinden de Woningwaarde Indicatie betrouwbaar. En geven vooral aan dat ze eigenschappen als een dakkapel of garage missen om zo een nog scherpere Mijn Indicatie te ontvangen.  We nemen deze reacties continu mee bij de verdere ontwikkeling van Brixter. Laat ons vooral weten via mijnidee@brixter.nlhoe het nog beter kan. Zodat Brixer d� woningsite voor jou wordt.

Corinne

Wat een waardeloze site!!! Heb 4 (erkende!) makelaars-taxateurs over de vloer gehad. Allen zaten tussen de 269.000 en 289.000 euro kwa waardebepaling zodat we het uiteindelijk voor 279.000 te koop hebben gezet (geschat wordt dat we er 270/275 voor krijgen). Deze site roept een nog lagere waarde dan mijn WOZ, namelijk 242.000 euro (mijn buren met precies het zelfde huis zelfs 219.000!!!). Aanpassen van kenmerken werkt niet, aanpassen willen ze het niet, zelfs niet na een officiele mail van mijn makelaar. Wie denken deze lui wel niet dat ze zijn? Iedereen die ik om me heen gevraagd heb zijn of haar huis te checken op waarde lacht keihard omdat er geen donder van die hele site klopt. Waardeloos dus en ik verwacht dan ook dat deze site snel ten onder gaat dus maak me er ook niet al te druk om (zeker niet gezien alle negatieve reacties van iedereen). Grappig nieuwtje overigens: het is een onderdeel van de Telegraaf, deze site. Ze hadden een prachtig reclame stukje erover geschreven in de krant wat al snel door vele mensen compleet afgebrand werd. Even later hebben ze maar snel al die reactie off-line gehaald. Hoezo door de mand gevallen?!?!

EntropianRealm

Het volgende is het geval: Mijn huis wordt ook geetaleerd op Brixter maar volgens Brixter is de waarde 55.000 minder waard dan "Mijn Taxatie". Nu blijkt dat Brixter de onjuiste gegevens hanteert wat de waardedaling ten gevolge heeft (mijn huis staat te boek als een 2-onder-1-kap, terwijl het een vrijstaande woning is). Ik heb natuurlijk de "mijn taxatie" gedaan waardoor de juiste informatie correct wordt geetaleerd, alleen blijft de Brixter taxatie staan! Het precaire is dat mijn huis te koop staat en kopers dus op basis van foutieve informatie een foutieve taxatie te zien krijgen. Natuurlijk kan de potentiele koper van mijn huis ook "mijn taxatie" zien maar de informatie van Brixter zal natuurlijk (en geef de potentiele koper eens ongelijk) worden gebruikt om stevig te onderhandelen over de verkoopwaarde. Ik voel mij derhalve bedrogen. In de eerste plaats omdat ik niet gevraagd heb dat mijn huis op Brixter wordt geetaleerd, ten 2e dat de informatie foutief is en dat dit een negatief effect kan hebben op de verkoop van mijn huis. Ik heb Brixter direct aangeschreven en ondanks dat je verwacht dat je geholpen wordt, word je met een kluitje het riet in gestuurd.. Het simpele verzoek om de foutieve taxatie te corrigeren OF mijn huis van de site te verwijderen resulteert in een moeizame e-mail discussie tussen Brixter en mijzelf. Een poging om dit dan maar in een telefonisch onderhoud op te lossen (het kan toch niet zo moeilijk zijn om informatie van een site te halen) resulteert dat de bal in mijn hoek wordt gelegd. Ik moet ten eerste aantonen dat het mijn huis betreft en of ik "wat stukken wil overdragen (lees: een ID en ik weet niet wat nog meer)". Brixter is wel in staat om deze (schijnbaar vrije) informatie op een website te plaatsen maar kan vervolgens deze informatie niet verwijderen noch aanpassen… Een wel heel vreemde situatie. Voor diegene die hun huis te koop hebben staan, check direct wat voor gegevens Brixter hanteert en kijk of de taxatie overeenkomt met de werkelijkheid. Indien dit niet het geval is, direct een "Mijn Taxatie" invullen en Brixter aanschrijven dat de informatie foutief is. Ik verwacht niet de enige te zijn die dit probleem heeft.

Mr.

Doordat Brixter zich opstelt als een (zelfbenoemde) autoriteit, en zonder toestemming van eigenaren taxaties publiceert die ongegrond zijn, maakt dat ze m.i. juridisch aan te pakken zijn.

Dinges

"… kan de huiseigenaar de Woningwaarde Indicatie vervolgens verfijnen door een aantal specifieke details over de woning in te vullen als onderhoud en verbouwingen." … " Op deze manier kan de bezoeker dus zelf invloed uitoefenen op de nauwkeurigheid van zijn woningwaarde."  Waarom ben je verplicht allerlei (marketing)informatie af te staan als je bezwaar hebt tegen de publicatie van de taxatie van je huis door Brixter? Waarom kun je Brixter niet gewoon verbieden gegevens over jouw huis te publiceren? Dat is tenslotte geen publiekelijk beschikbare informatie. De inflormatie die wel publiekelijk beschikbaar is zijn historische verkoopprijzen en geaggregeerde informatie, maar geen actuele nauwkeurige informatie over individuele panden.  Dat je met een truukje wordt verleidt om die actuele informatie over verbouwing en onderhoud wel op te geven is erg handig voor de marketeers van Brixter, maar niet aan te raden voor woningeigenaren. Bij verkoop loop je het risico daarmee je eigen onderhandelingspositie te ondergraven.

Arno

Goede website, echter de waarde van een woning wordt nog altijd bepaald door een taxateur of wat een gek er voor geeft. Het beste kan je als verkopende partij een taxatie aanvragen. Tegenwoordig zijn de kosten voor een taxatie niet meer zo hoog. Op http://www.taxatievergelijk.nl heb je al tarieven voor 180 Euro inclusief alle kosten. Dan weet je zeker als koper dat je de juiste prijs betaald.

Femke

Heb je het idee dat de Woningwaard Indicatie of Mijn Indicatie van jouw koopwoning op Brixter niet correct is? Deze woningwaarden zijn indicaties op basis van modelmatige analyses en kunnen daardoor enigszins afwijken van de uiteindelijke verkoopprijs. Op Brixter vind je hier meer informatie over. Reacties om Brixter nog beter te maken zijn van harte welkom op mijnidee@brixter.nl Overtuigd dat jouw woning niet op Brixter thuis hoort? Brixter presenteert openbare informatie zonder vermelding van eigenaar. Dat is wettelijk toegestaan. Natuurlijk is verwijderen mogelijk. Om fraude te voorkomen is de enige voorwaarde dat de eigenaar van de woning het verzoek tot verwijdering indient. Hiervoor heeft Brixter schriftelijk bewijs nodig.

Martin van Kranenburg

Even getest. Echt waardeloos. Als je met veel TamTam komt kijken dan test, test, test je dit toch door. Nogmaals de eerste ontmoeting was bar slecht dus in de prullebak !

Dirk

@Femke: De enige publieke waarde-informatie over individuele woningen zijn de historische verkoopprijzen die je bij het Kadaster kan opvragen.  Wat jullie publiceren is een allegaartje van cijfers die betrekking hebben op het gemiddelde voor een bepaald woningtype, in een bepaalde woonomgeving met bepaalde voorzieningen. Het probleem is niet dat jullie die gemiddelden publiceren, maar wel dat jullie doen alsof ze bij een individuele woning horen. Dat is namelijk onjuist, maar kan wel iemand in de weg zitten zie zijn woning wil verkopen.  Als je het hebt over "Dat is wettelijk toegestaan" krijg ik sterk het vermoeden dat er alleen gekeken is naar de privacywetgeving in Nederland. In dit geval gaat het echter niet om privacywetten maar gaat het erom dat verkopers mogelijk schade oplopen door misleidende informatie op de site van Brixter. p.s. Wat voor schriftelijk eigendomsbewijs tbv verwijdering willen jullie zien?

Michel

mijnidee@brixter.nl servicedesk@brixter.nl werken allebei NIET! Ik vermoed dat deze site eens goed moet gaat kijken welke data zij gebruikt. Erg oud en onjuist zo klopt de inhoud van de woning als je 101 en 102 optelt wel maar voor een prijs waar ik het zonder meer CASH had neer willen leggen. En je kunt niet eens je gram halen want e-mailen is even op slot??! OP ZWART DIE SITE en OPLOSSEN!

Manfred

Ik vind de waarde van mijn woning een vertrouwelijke zaak. Ik vind het een regelrechte schending van mijn privacy als een site de waarde van mijn woning openbaar maakt. Daarbij komt nog dat de gegevens over mijn woning niet kloppen. Alleen het kadaster levert goede gegevens maar voor de rest? Ik vind dat Brixter onmiddelijk van internet afgehaald moet worden. Ik vind ze zich gewoon bezig houden met een strafbaar feit, het is een schending van de privacy en de site is volkomen nutteloos want de gegevens kloppen niet. Maar dat weet je als eigenaar. Stel dat je je woning wilt verkopen en je re?le vraagprijs ligt ?100.000 hoger dan de waarde indicatie. Een potenti?le koper kijkt op Brixter en zal de waarde indicatie als re?le koopprijs zien en verder afzien van de koop. Nietwaar

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond