Deel dit artikel
-

Nog dit jaar Smartphone van Sendo

De Britse fabrikant van mobiele telefoons Sendo lanceert in het vierde kwartaal van 2003 zijn langverwachte Smartphone, gebaseerd op het Series 60 platform van Nokia en het besturingssysteem van Symbian. Sendo trok in november plotseling de Smartphone terug die het met Microsoft had ontwikkeld, omdat de samenwerking op verschillende fronten volledig was vastgelopen. Beide bedrijven treffen elkaar waarschijnlijk volgende maand in een rechtbank in Texas.

Sendo beschuldigt Microsoft van verraad, contractbreuk, frauduleus handelen en oneerlijke concurrentie. Emerce berichtte daar in januari al over. Tijdens een perspresentatie gisteren in Amsterdam wilde het bedrijf weinig kwijt over de rechtszaak, behalve dat Microsoft heeft gevraagd om de zaak te seponeren of naar Seattle te verplaatsen, hetgeen Sendo ziet als een vertragingstechniek. Volgens woordvoerster Marijke van Hooren zijn de advocaten nog bezig om de bewijsstukken te verzamelen en te analyseren.

Naar nu blijkt was een van de klachten dat Microsoft weigerde aan Sendo de broncode van zijn Smartphone-software ter beschikking te stellen zodat wijzigingen konden worden aangebracht ten behoeve van honderden GSM-aanbieders in Europa. Aangezien die hun basisstations allemaal net iets anders hebben ingericht, kon het gebeuren dat de Smartphone in een bepaalde deelstaat van Duitsland wel werkte, maar in een andere deelstaat juist weer niet. Microsoft zou de klachten niet serieus hebben genomen.

Vermoed wordt dat soortgelijke problemen ook ten grondslag liggen aan het besluit van het telecombedrijf T-Mobile om de introductie van een Smartphone van Microsoft in Duitsland uit te stellen. Uit de mededeling van T-Mobile dat men 'nog steeds wil vasthouden aan plannen om een op Windows gebaseerde Smartphone op de markt te brengen' valt af te leiden dat het huidige model niet aan de verwachtingen voldoet. Een analist van Gartner, die de toestellen van Microsoft op zicht heeft gehad, zegt dat de apparaten steeds vastliepen. Ook andere bronnen melden dat er softwareproblemen waren. Microsoft en T-Mobile weigeren op details in te gaan.

De introductie van Microsoft Smartphone kan na deze twee incidenten rustig als een mislukking worden gekenschetst. Microsoft zou met 25 fabrikanten contracten te hebben getekend voor Smartphones, maar tot nu toe gaat het hoofdzakelijk om Pocket PC-toepassingen. Alleen Orange voert sinds enkele maanden een Smart Phone van Microsoft, maar daar zijn tot nu toe amper 40.000 exemplaren van verkocht. De prijzen van de toestellen zijn in Engeland al fors verlaagd.

Sendo heeft onder de problemen met Microsoft nauwelijks te lijden gehad. Sendo zag de omzet van zijn GSM-telefoons, zoals de onlangs geïntroduceerde S300 en de M550, met dertig procent stijgen. In Nederland zijn Sendo-telefoons de best lopende GSM toestellen na die van Nokia. De Smartphone die later dit jaar uitkomt zal zijn uitgerust met MMS en Java. De Smartphone die het bedrijf samen met Microsoft had ontwikkeld bood deze mogelijkheden nog niet.

Deel dit bericht

4 Reacties

carl

Sinds wanneer is sendo de 2e bestverkopende speler op de mobiele markt? Ik ken niemand die een sendo wil hebben of heeft hoor maar goed….

joris

De prepaid markt is een en al sendo geloof ik. De M550 lijkt me aan prachtig en goedkoop toestel voor wat het allemaal doet en kan.. alleen jammer dathet geloof ik niet meer in nederland uitgebracht gaat worden…

Angie

Jawel hoor, ik heb een Sendo M550,,en ja, hij is dus op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Bevalt me prima!! Ik heb altijd Nokia gehad, maar ik ga voorlopig niet terug!

Chantal

ik wil ook Sendo met kpn prepay.. kent iemand een provider??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond