Deel dit artikel
-

Nokia hervat financiële koers aarzelend

Nokia boekt weer wat winst en verkocht in het laatste kwartaal van 2012 vier procent meer telefoons dan in het kwartaal ervoor. Het Finse telecombedrijf toont kwartaalcijfers die als bemoedigend zouden kunnen worden gezien. Of de strategisch koers de juiste is, is nog steeds ongewis.

Een jaar geleden schreef Nokia een nettoverlies van 1,1 miljard. Nu presenteert (PDF) het een bescheiden winst van 255 miljoen euro op een kwartaalomzet van acht miljard dollar (-20%).

Opvallend is dat mobiele telefoons voor het eerst niet meer het belangrijkste onderdeel van Nokia zijn. Nokia Siemens Networks, leverancier van apparatuur en diensten aan telecomaanbieders, heeft voor het eerst meer omzet dan de mobieltjestak: 4,0 miljard euro (+5%) versus 3,9 miljard (-36%).

Aan het begin van de middag verschenen financiële cijfers die de belegger niet vies zullen tegenvallen, maar waar de langetermijninvesteerder niet veel mee kan. De mobieltjestak ligt onder het vergrootglas van de markt. Analisten, concurrenten en, niet in het minst, consumenten vragen zich af welke kant het opgaat met Nokia. De Finnen waren ooit hofleverancier van kwaliteitshardware, maar liet de opkomst van voornamelijk iOS en Android volledig langs zich heen gaan. Ideëen genoeg om de concurrentie te pareren, maar weinig daadkrachtige executie.

De huidige cijfers geven enig idee over hoe het bedrijf zich ontwikkelt met zijn mobieltjes. De belangrijkste conclusie is dat Nokia nog steeds veel telefoons verkoopt. Low end telefoons, dat wel. De handel met Microsoft komt met 4,4 miljoen verkochte Lumia’s niet echt van de grond. Ongeveer twintig procent van alle in de wereld verkochte telefoons is er een uit Finland. Althans, van Fins ontwerp. De fabricage gebeurt tegen lagere kosten elders in de wereld.

Nokia verkocht in het vierde kwartaal 86,3 miljoen telefoons. Ongeveer acht procent daarvan is smartphone en de rest is featurephone (waarvan 9,3 miljoen Asha). Dat zijn wat wij als ouderwetse telefoons zouden aanduiden.

Topman Stephen Elop zegt dat hij volhardt in de uitvoering van de transitie van zijn bedrijf. Wat die op de lange termijn omvat in termen van de platformstrategie (Android, Asha, Symbian, Windows, Firefox OS, etc.) is ook voor de beleggers nog een raadsel. De koers van het aandeel Nokia steeg kort na bekendmaking van de cijfers met 0,4 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond