Deel dit artikel
-

NORMA daagt CanalDigitaal voor de rechter

NORMA, de naburige rechtenorganisatie voor musici en acteurs, heeft satelliet televisieaanbieder CanalDigitaal gedagvaard. Hoewel de wet bepaalt dat uitvoerende kunstenaars recht hebben op een vergoeding voor de uitzending dan wel doorgifte van televisiepakketten via de satelliet, weigert CanalDigitaal een vergoeding te betalen aan NORMA.

Gesprekken tussen NORMA en CanalDigitaal over een vergoeding voor de aangeslotenen zijn op niets uitgelopen.

CanalDigitaal verwijst naar de zaak van NORMA tegen de kabelmaatschappijen. Daarin heeft het Hof Den Haag bepaald dat de kabelmaatschappijen aan NORMA op dit moment geen vergoeding hoeven te betalen. De activiteiten van CanalDigitaal verschillen echter fundamenteel van die van de kabelmaatschappijen en CanalDigitaal kan zich daarom niet verschuilen achter het oordeel in de kabelzaak, aldus NORMA. Bovendien is NORMA tegen het oordeel van het Hof Den Haag in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Het is al de derde aanbieder die in korte tijd voor de rechter wordt gedaagd. Nederlandse filmregisseurs maakten enkele weken terug bekend dat zij geld willen van kabelaars UPC en Ziggo. Sinds oktober 2012 betalen de kabelmaatschappijen geen auteursrechtelijke vergoedingen meer aan regisseurs voor de kabeldoorgifte van films, series en programma’s.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond