Deel dit artikel
-

NOS: interactieve televisiegids geen prioriteit

De Oostenrijkse staatsomroep lanceerde onlangs een interactieve televisiegids. Kijkers kunnen niet alleen passief informatie over programma's krijgen, maar tevens reacties, aanbevelingen en recensies plaatsen. In Nederland zijn de publieke omroepen nog niet zover. Interactieve ontsluiting van programma's heeft bij de NOS nog geen prioriteit.

Programmagegevens zijn in Nederland gemakkelijk via het internet op het computerscherm te bekijken. Surf maar naar omroep.nl , naar SBSnet of RTL.nl en de programma's van vrijwel alle omroepen staan netjes gerangschikt in een tijdschema.

Veel verder gaat deze dienstverlening naar de kijker nog niet. De televisiemakers richten hun pijlen liever op vergaande informatievoorziening via digitale televisie. Staatssecretaris Rick van der Ploeg (OC & W) ziet in de toekomst een belangrijke rol wegegelegd voor de zogeheten elektronische programmagids (EPG). Dit zijn interactieve menu's die via settopboxen aan kijkers worden aangeboden. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij dat in Engeland en Duitsland goede resultaten zijn behaald met deze vorm van informatievoorziening. Het is een manier om televisie, en vooral digitale televisie, te ontsluiten en toegankelijker te maken voor het grote publiek.

Toch verspreidt de techniek in Nederland zich nog maar langzaam. Casema, UPC en Mediakabel maken gebruik van EPG, maar de resultaten zijn mager. Hans Bakhuizen leidt bij de NOS het project Interactieve Televisie. Volgens hem wordt de content van de publieke omroepen nu door de kabelbedrijven "adequaat" ontsloten. "Het gebeurt op een manier waarvan ik zeg: daar kunnen we mee leven", vindt hij. "Maar uiteindelijk willen we in samenwerking met de publieke omroepen zelf een EPG opzetten. Wat je zou willen is een EPG die de content ontsluit op een autonome manier, met de 'look and feel' van je eigen omroep. Op termijn denk ik ook aan de mogelijkheid van previews, maar dan moeten de settopboxen wel aangepast worden."

Van der Ploeg gaat hierin mee, en overweegt de publieke omroepen zelf een EPG te laten ontwikkelen. Kabelbedrijven zouden dan een "doorgifteplicht" krijgen. Er bestaat immers de mogelijkheid dat kabelaars hun eigen (commerciële) partners een prominentere plek gunnen op een EPG dan de publieke omroepen.

De kans dat via het internet EPG sneller voor een groter publiek beschikbaar komt, zoals in Oostenrijk onlangs gebeurde, is klein. "EDG is een belangrijk onderwerp, maar is nog niet urgent. We zijn eerst met de ontwikkeling van interactieve content bezig", zegt Bakhuizen. Andere experimenten staan voorlopig op een laag pitje.

Daar komt bij dat de omroepen nog om het eigendomsrecht van de informatie vechten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) dwong in november de NOS en HMG om hun programmagegevens binnen vier maanden vrij te geven. Vooral uitgevers van papieren gidsen, zoals Telegraaf, staan te popelen om hun eigen programmagids op de markt te zetten, maar gevolgen voor de online versies zijn eveneens groot. Derde partijen die nu zonder toestemming van de NOS programmagegevens op hun webiste publiceren, overtreden daarmee de mediawet.

De kans dat hier op korte termijn verandering in komt, is klein. "Wij zijn tegen de beslissing van de NMa in beroep gegaan", zegt woordvoerder André Matthijssen van de NOS. "Die programmagegevens beschouwen wij als ons eigendom." Voorlopig staat de vrijgave van de markt voor programmagegevens, die al in 1998 was aangekondigd, nog even stil.

Deel dit bericht

6 Reacties

David de Jong

Leuk artikel weer over digitale televisie en EPGs. Jammer dat u de grootste groep digitale tv-kijkersachterwege laat. Er zijn circa 350.000 schotelkijkers die digitaal in Nederland via de Astra 1 naar het Nederlandse tv-aanbod kijken. Het aantal satellietkijkers in West-Europa is 28 miljoen en sterk groeiende. De meeste multimediale/interactieve toepassingen in Europa vinden via satelliet-televisieplaats. Aanbieder Canal Digitaal Satelliet biedt in MediaHighway-techniek alsmede in DVB-now/nextEPG een aantal EPG-diensten voor de Nederlandse digitale satellietkijker. Misschien een volgende keer dit aanbod er ook bij betrekken?

televisiefan

Interactie mag dan geen prioriteit hebben in omroepland, het is niet waar dat de initiatieven, ook van de publieke omroep, in Nederland niet verder gaan dan de papieren gis in electronische vorm. De toch redelijk bekende site van http://www.tvgids.nl (publieke omroepen!) biedt naast de programmagegevens ook de mogelijkheid om een persoonlijke gids te maken, met allen die programma's waar de individuele kijker zelf in is geinteresseerd. Ook de mogelijkheid om vrienden te tippen over een bepaald programma is daar aanwezig. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk, maar het laat zien dat er wel degelijk wordt nagedacht over meerwaarde van nieuwe media, en niet alleen bij de commercielen. De ontwikkelingen gaan alleen in een realistisch tempo, en niet zo snel als de hype van een jaar of twee geleden deed hopen.

Martin Voorzanger

Het artikel vermeld helaas niet waar de EPG van de ORF (Osterreiches Rund Funk) gevonden kan worden. De URL is: { http://tv.orf.at; http://tv.orf.at }. Voor een meer experimentele EPG van de ORF, voor breedband Internet programma's, zie {Speed.at; http://www.speed.at }. Uiteraard is wel een snelle verbinding aan te bevelen.

mark

Al halverwege de jaren negentig heb ik, nog in een functie bij een heel grote kabelonderneming en zijdelings betrokken bij TV-Vandaag, met de directie van de NOS aan tafel gezeten over een EPG. Wat toen werd geconcludeerd, geldt nog steeds vandaag: een EPG is niet echt iets waar het publiek op wacht. Teletekst voldoet in dat geval perfect aan de eisen van het publiek en is direct bij de hand. Daarentegen kan ik mij voorstellen dat in het buitenland een EPG wel iets kan betekenen, omdat die landen niet zoveel met Teletekst doen als in Nederland. Ik meen mij zelfs te herinneren dat in Nederland meer mensen Teletekst gebruiken dan internet (heb ik zakelijk gebruik internet even butien beschouwing gelaten)

televisiefan

de EPG van http://www.tvgids.nl heeft anders een behoorlijk groot aantal gebruikers, miljoenen pageviews iedere maand. Denk dat er wel behoefte aan is.

Wachtende op EPG

Als je niet beter weet ben je meestal tevreden met wat je hebt. Een EPG is een stuk functioneler als Teletekst, maar ja zolang je niet over een EPG kan beschikken maak je maar gebruik van teletekst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond