Deel dit artikel
-

NPO, RTL en Beeld & Geluid onderzoeken inzet AI in media

Het instituut Beeld & Geluid, NPO en RTL Nederland hebben een intentieverklaring opgesteld voor het verantwoord gebruik van AI in media. Ze doen zelf onderzoek, helpen derden daarmee en rapporteren transparant over de inzet van de nieuwe, slimme technologie.

De intentieverklaring is het resultaat van een initiatief van Media Perspectives. De mediaorganisaties die het document ondertekenen, onderschrijven dat ze zich bij het toepassen van kunstmatige intelligentie aan ethische richtlijnen zullen houden.

Die richtlijnen zijn gebaseerd op uitgangspunten die in Europees zijn bepaald. “Dat beschrijft onder meer vier ethische beginselen: respect voor de menselijke autonomie, voorkomen van schade, rechtvaardigheid en verantwoording.”

De Nederlandse partijen leggen dat uit met dat ze vertrouwen willen krijgen en transparant zullen zijn in hun handelen. RTL, bijvoorbeeld, ga openlijk delen hoe zij kunstmatige intelligentie inzetten en de beperkingen die deze technologie met zich meebrengt door middel van onder andere presentaties, afstudeeronderzoeken en gastcolleges.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond