Deel dit artikel
-

NS: online kaartverkoop uiterlijk in 2004

De Nederlandse Spoorwegen wil in de loop van 2003 of begin 2004 online treinkaartjes verkopen. In december zal het bedrijf al beginnen met het aanbieden van andere online diensten aan klanten, in eerste instantie abonnementshouders, zo bevestigt NS tegenover Emerce. NS loopt op dit gebied achter op veel Europese concurrenten.

In onder meer Duitsland, Frankrijk en Spanje is de online dienstverlening van veel spoorwegmaatschappijen al veel verder. Zo bieden de Deutsche Bahn en het Spaanse Renfe klanten na registratie de mogelijkheid tot één uur voor vertrek online treinkaartjes te bestellen.

Bij DB kunnen alleen abonnementshouders dit doen en geldt dit niet voor trajecten die korter zijn dan 101 kilometer. De klant kan vervolgens het ticket thuis printen. Het Spaanse Renfe laat zijn klanten de kaartjes aan het loket of in de trein afhalen. Die moet zich vooraf eenmalig online registreren en zich iedere keer bij het afhalen van het ticket legitimeren.

De Nederlandse Spoorwegen wil niet achterblijven en zal in december zijn online dienstverlening uitbreiden, zo bevestigt een woordvoerder tegenover Emerce. Momenteel is via internet alleen het spoorboekje en stationsinformatie beschikbaar. NS wil niet zeggen met welke dienstverlening het in december zal beginnen en wat het uiteindelijk allemaal wil aanbieden.

"We zullen het stapsgewijs invoeren", zegt de woordvoerder. "Maar als we hiermee echt online gaan, is dat natuurlijk een point of no return." De services zullen in eerste instantie alleen voor abonnementshouder beschikbaar zijn. Na enig aandringen geeft de woordvoerder twee voorbeelden van wat NS wil gaan bieden. Abonnementshouders kunnen straks onder meer via internet hun gegevens wijzigen en een formulier downloaden voor restitutie bij vertraging.

Het bedrijf wil uiterlijk 2004, "maar liever nog eind volgend jaar", online treinkaartjes gaan verkopen. De NS-woordvoerder zegt bij andere spoorwegmaatschappijen rond te kijken om kennis hierover op te doen, maar wil hierover geen nadere details geven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond