Deel dit artikel
-

Nu ook crowdsourcen voor pakketbezorging

Bij steeds meer webshops kunnen klanten hun online aankopen ophalen bij een afhaalpunt of in een fysieke winkel. Erasmus-onderzoeker Alp Arslan vroeg zich af of het mogelijk zou zijn om klanten die hun bestelling ophalen in een winkel, tegen een vergoeding online bestelde pakketten te laten bezorgen bij klanten die bij hen in de buurt wonen, of op de route naar huis.

Met collega-onderzoeker Niels Agatz heeft hij een algoritme ontwikkeld dat pakketjes kan koppelen aan de juiste bezorger, ook als er continu nieuwe bestellingen bijkomen en mensen zich last-minute aanmelden als bezorger.

Het idee is dat de totaal gereden afstand voor het bezorgen van pakketten zou zo kunnen worden verminderd. Met de flexibiliteit van een dergelijk systeem zouden online retailers bovendien makkelijker pakketjes binnen een paar uur na bestelling bij klanten af kunnen leveren.

In het meest optimistische scenario dat de onderzoekers opstelden waren bezorgers bereid om vier extra tussenstops te maken. Onder deze ideale omstandigheden zou het collectief van bezorgende klanten 25 procent minder kilometer afleggen dan een traditioneel bestelbusje.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond