Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: domeinrevolutie en Yahoo reorganisatie

Yahoo trekt centraal de touwtjes aan onder bestuurder Sue Decker, maar aandeelhouders oefenen druk uit om Microsoft een derde van Yahoo te laten kopen. En de revolutionaire vrijgave van domeinnaamextenties is reeds een feit.

De lang verwachte reorganisatie van Yahoo is eindelijk officieel: een centralisatie van taken en bevoegdheden zodat er meer lijn in het bedrijf komt. Yahoo is te veel een zooitje ongeregeld met slechte afstemming van onderdelen en te weinig synergievoordelen. Decentralisatie is vaak wel goed voor enthousiast ontwikkelen .

Er komen drie centrale afdelingen met hun chefs:

  • De Audience Products Division, een club voor innovatie. Die wordt geleid door Ash Patel, een oudgediende van yahoo die nu de baas is van de opening naar aansluitende applicaties van buiten Yahoo. Hieruit blijkt het belang van de ‘open ontwikkeling’ die de laatste maanden in razend tempo aan belang wint in internetstrategieën;
  • De activiteiten in de VS komen onder één centrale leiding, van Hilary Schneider, nu nog de bazin van het uitgeven en de reclameverkoop;
  • Een afdeling voor de centrale dataverwerking van de vele diensten van Yahoo zodat er meer van elkaars kracht gebruikgemaakt kan worden en klanten van de verschillende diensten in de toekomst met één Yahoo te maken krijgen. Een chef is nog niet benoemd.

Ook gaat Yahoo weer meer doen aan technologie, want bijvoorbeeld Google en Amazon tonen aan hoe belangrijke een zelf beheerde opslag en distributie is aan de kostenkant. Ook moet de samenwerking tussen applicatieontwikkeling en techniek nauwer worden.

 

Grap van collega GMSV: of Yahoo het al niet moeilijk genoeg heeft moet ze ook nog visitekaartjes laten herdrukken.

Microsoft en Yahoo weer aan tafel?

Ondertussen neemt volgens WSJ-watcher Kara Swisher de kans op hernieuwde onderhandelingen tussen Yahoo en Microsoft, waarop eerder Cnet al op preludeerde.

Een rij aandeelhouders van Yahoo wil dat Microsoft (alvast) een derde deel van Yahoo koopt voor 30 tot 32 dollar per aandeel. De resterende tweederde komt dan later wel tegen een hogere prijs. Microsoft zou daarmee toch controle krijgen over de zoekdienst van Yahoo, iets dat het Yahoo-bestuur gisteren nog zo omstandig heeft verworpen in de brief aan aandeelhouders. Daar moet dus eerst een oplossing voor gevonden worden, en de overeenkomst met Google moet dan van de baan. De beurs gelooft er nog niet veel van. De koers van Yahoo daalde weer met 2 procent, tot nu iets boven de 21,50 dollar.

Volgens Fortune rekent Microsoft op een afkeuring van Washington van de overeenkomst met Google. Dan wordt het voor Microsoft een stuk eenvoudiger om Yahoo aan zich te binden.

Gebruik persoonlijke data Google

Volgens New York Times gebruikt Google voor het eerste opgeslagen zoekdata voor persoonlijke gerichte reclame. Het gaat om stille proeven. Ontdekt door Gene Munster, een topanalist van Piper Jaffray.

Dit lijkt omgekeerd nieuws: wonderlijk dat Google dat kennelijk tot op heden niet heeft gedaan. Immers, een paar jaar terug wijzigde Google al stil haar privacyprincipes om persoonlijke data voor reclame te kunnen toepassen. Nu wordt dat na de overname van DoubleClick ook goed mogelijk. Google heeft niet te maken met de problemen van providers met gerichte reclame. Of gaat Washington ook tegen Google te hoop lopen?

Applicaties van Facebook laat lekken

De hit, of beter ‘dé trend’ van 2008 met internet zijn de bruggen met open software voor applicaties van derden. Maar het kan ook fout gaan als derden verkeerd omgaan met die software. Daar kreeg Facebook al mee te maken, en nu is het weer raak.

Een lek in Faccebook-applicatie Top Friends lekt de data van ‘vrienden van vrienden’ op grond van de Facebook ID-nummers. Geboortedata en andere gegevens van onder meer de chefs van Facebook en de vrouw van Google-oprichter Larry Page werden zichtbaar. Cnet meldde het lek bij Facebook dat de applicatie dicht zette. De maker had zich niet aan de voorwaarden gehouden. Trouwens ontdekt door een programmeur – Byron Ng – die er zijn hobby van maakt om lekken op te zoeken in sociale netten en derdenapplicaties. Eerder ontdekte hij een lek op MySpace dat ondermeer de privé foto’s van Paris Hilton openbaarde.

BBC iPlayer voor tv

De BBC praat met Apple en andere bedrijven die internet naar de televisie lussen. Ze heeft het voornemen om haar webappplicaties te standaardiseren voor gebruik op tv-schermen.

Volgens BBC-baas Mark Thompson moet zijn toezichtsraad dit voornemen nog goedkeuren, maar als het aan hem ligt worden belangrijke applicaties als iPlayer eenvoudiger toegankelijk op televisie. Daarmee zouden we dan de situatie krijgen die technisch voor de hand ligt: IPTV en video-on-demand via internet op tv. Wat de BBC nu precies technisch wil is niet duidelijk. Overigens is iPlahyer 2.0 uit, met ook radio en een serie toevoegingen.

Domeinnamenrevolutie een feit

En de nieuwe domeinextensies, afgelopen week al op Emerce gemeld, zijn een feit. Een kleine revolutie in domeinnamenland met vrije achtervoegsels. En vers voer voor domeinkapers?

De Volkskrant zet de botsingen tussen justitie en weblogs op een rij. En op VK.tv: nuttige virtuele toepassing: bevallingen nabootsen: een patiëntsimulator waarbij met behulp van virtuele technieken getraind kan worden op probleembevallingen.

De veiling van patenten, van ondermeer KPN en TNO, bracht 8 miljoen euro op. Merkwaardig fenomeen.

En zelfs God heeft moeite met ict, althans één van de vele clubs die zegt hem (m/v?) te vertegenwoordigen. Ledenadministratie lukt maar niet. Misschien de kaartenbak terug?

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond