Ochtendgloren: Facebook grootste; Android vertraagd

In mei 2008 is MySpace met een flinke sprong ingehaald door Facebook, dat het buiten de VS veel beter doet. Google loopt vertraging op in mobiel maar komt met een uitgebreide Trends voor websites. En The Beatles in een videospel.
Facebook passeerde MySpace ruimschoots in aantallen bezoekers in mei 2008 volgens de jongste cijfers van ComScore: 124 miljoen bezoekers voor Facbook die in totaal een kleine 50,6 miljard pagina’s zagen, terwijl MySpace met bijna 115 miljoen bezoekers 45,4 miljard pagevies haalde. In april kwamen de profielsites nagenoeg op gelijke hoogte.
Het inlopen door Facebook is hard gegaan: ruim een jaar geleden was MySpace drie keer zo groot. In de VS is MySpace nog superieur, maar Facebook is mondiaal veel sterker. Dat Facebook het in het buitenland een stuk beter doet is opvallend daar MySpace ver is met sites in andere talen dan het Engels: 29 tegenover 20 voor Facebook dat pas sinds deze week in het Russisch en Chinees profielen laat optuigen.
Google’s Android vertraags
Android van Google, de mobiele strategie, loopt vertraging op. In november 2007 kondigden Google en 70 partners aan om op basis van nieuwe besturing tot een mobiele telefoon te komen die uitermate geschikt zou zijn voor allerhande internetapplicaties.
In de tweede helft van 2008 zouden de eerste toestellen op de markt moeten verschijnen. Maar volgens Wall Street Journal gaat dit niet gehaald worden. Vanuit Android komen geluiden dat het zeker niet voor het vierde kwartaal van 2008 zal zijn alvorens er een op Android draaiende telefoon zal zijn. Volgens ons is dat ook nog het ‘tweede halfjaar’ van 2008. Maar er is vertraging. Het kan gemakkelijk nog later worden.
T-Mobile USA mag de telefoon als eerste uitbrengen, maar de inspanningen daarvoor vergen zo veel, dat concurrent Sprint Nextel volgens anonieme bronnen tot 2009 moet wachten. China Mobile, met 400 miljoen abonnees de grootste mobiele aanbieder, had derde kwartaal 2008 in de planning staan, maar moet een half jaar wachten. Het omzetten van de software in het Chinees is moeilijk. De vertraging van Google is gunstig voor Apple en zijn iPhone en voor Windows Mobile.
Gunstiger voor Google: Trends met een aanzienlijke uitbreiding waarbij behalve zoekopdrachten ook webverkeer wordt gemeten en getoond. Maar Google sluit de eigen sites uit voor pottenkijkers die verkeerscijfers willen weten.
AP bindt in tegen bloggers
De poging van AP om het citeren van artikelen door bloggers in te perken is zo goed als mislukt. AP treft een regeling met de eigenaar van The Drudge Retort waarbij deze gewoon conform zijn eigen richtlijnen tekst kan overnemen met links.
AP zegt te blijven praten met bloggers wat betekent dat de eerder bekendgemaakte prijslijst voor citaten van tafel is. Die ging nog uit van 12,50 dollar voor 5-25 woorden en meer voor grotere citaten. Techcrunch schoot terug met een ‘rekening’ voor AP wegens het citeren van 22 woorden.
Aanval Reuters op Bloomberg
De Strijd tussen Bloomberg en Thomson wordt na de overname van Reuters door de laatste heftiger. Bloomberg had het te gemakkelijk in de markt voor financieel nieuws en data volgens Thomson-baas Thomas Glocer.
Thomson Reuters heeft al 34 procent van de markt als gevolg van een bredere portfolio en Bloomberg 33 procent. Bloomberg heeft op Wall Street een groter aandeel sinds ze een jaar of 25 terug onder Michael Bloomberg, sinds 2001 burgemeester van New York, met vernieuwingen in financiële journalistiek en elektronische communicatie de markt op zijn kop zette. Met een vast ‘overal’ abonnement van 1.500 dollar per maand per gebruiker is Bloomberg echter inflexibel. Thomson Reuters biedt voor 1.000 dollar per maand een veel nieuws en data, en kwam ook met een maandabonnement van 50 dollar voor een kleiner pakket.
Beatles in videospel
Ook The Beatles, 45 jaar geleden de bekendste muziekgroep, gaat nieuw geld maken in content: een Beatles videospel: zowel met Activision, producent van de Guitar Hero serie, en met MTV Games die de Rock Band episodes maakt met EA samen, zijn onderhandelingen gaande.
EMI en Apple Corps – en voor een deel Sony/ATV Music Publishing – moeten instemmen met de licentie voor een spel. Vooral Apple Corps, met in het bestuur Paul McCartney, Ringo Starr, Olivia Harrison en Yoko Ono Lennon, is al decennia voorzichtig met het uitventen van nieuwe rechten. Zo staan The Beatles nog niet in iTunes. Maar er zit wat beweging in onder een nieuwe directeur, waardoor Beatles muziek is gebruikt in onder meer American Idol. Dat deed de populariteit goed.
Meer afluisteren
Het Congres in Washington nam met 293 tegen 129 stemmen een wet aan om afluisteren uit te breiden. De wet volgt op het afluisterschandaal van de regering-Bush die tot schrik van de Amerikanen ook in eigen land onbegrensd afluisterde. In het buitenland was dat geen probleem.
Besloten is nu dat telecombedrijven niet aangesproken kunnen worden op hun privacyvoorschriften wanneer de Amerikaanse overheid hen dwingt om mee te werken aan het afluisteren van abonnees. Dat maakt een einde aan veertig aangespannen rechtszaken door telecomabonnees tegen hun maatschappij. De Fisa-wet waarom het gaat is ook uitgebreid zodat afluisteren mogelijk wordt gerechtelijke toestemming. Dat is juist ook in Zweden de norm geworden.
Kinderlokkerhackers
Alarmerend klinkend van het ANP, in De Pers: kinderlokkers met Trojaanse paarden die de pc overnemen en daarmee ook de webcam. Ook in het AD en De Telegraaf.
Ze zijn moeilijk te pakken. Makkelijker gaat dat met bloggers. Steeds meer bloggers gevangen is het slechtste nieuws van afgelopen weekend.
De ‘zachte misdaad’, het proletarisch winkelen voor muziek en films verplaatste zich naar nieuwsgroepen. Legaal vermaak: The Filter is een nieuw product van Peter Gabriel om op grond van voorkeuren voor amusementstips voorgeschoteld te krijgen.
En Hilversum mekkert nog altijd over de macht van netmanagers. Maar Boer zoekt Vrouw slaat aan in Duitsland, en meer nog de variant ‘gravin gezocht’.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond