Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Google virtueel en YouTube’s zorgen

Google lanceert ‘Lively’ als virtuele omgeving voor ondermeer distributie over blogs en pakt de grote problemen met reclameverkoop bij YouTube aan. Jerry Yang sputtert nog wat tegen en commissaris Welten maakt van elke Nederlander een speurhond naar overvallers.

Op weg naar zijn waarschijnlijk ondergang op 1 augustus verweert Yahoo-oprichter en voorzitter Jerry Yang zich via de spreekbuis van belager Carl Icahn: Wall Street Journal. Hij noemt de openlijke aanval van Microsoft en Icahn een poging om ‘Yahoo te destabiliseren’ en wel een opzettelijke poging. De weigering van Microsoft om met Yang cs. te onderhandelen noemt hij ‘verbijsterend’.

"De heer Icahn en zijn voorgestelde bestuur vertrouwen is echt een slechte keuze", vindt Yang. Hij belooft Yahoo te laten groeien en weer stabiel te maken. Maar is dat nog geloofwaardig met die tientallen opgestapte managers? Waar Yang verkapt mee dreigt is dat Yahoo verder zal leeglopen als de huidige top met de oprichters vertrekken.

Er heeft overigens, zo schrijft de krant nu, op 19 juni overleg plaatsgehad tussen Icahn en het bestuur van Yahoo, maar zonder resultaat. Icahn zou het eens geweest zijn met de overeenkomst tussen Yahoo en Google. Maar, vermoeden we, waarschijnlijk vooral daar deze niet definitief is.

De komende weken zullen we wellicht het een en ander vernemen uit de kringen van de grootaandeelhouders van Yahoo. Het is simpel een kwestie van geld, en wel miljarden bij elkaar. Aandeelhouders kiezen met hun portemonnee. Gisteren won de koers van Yahoo weer 3 procent en kwam op 24 dollar. Dat is nog ver verwijderd van de 31 dollar die Microsoft bood laat staan van de 35 dollar die er als compromis uit had kunnen rollen.

YouTube reclameproblemen

Wall Street Journal is in vorm, want heeft ook een groot verhaal over de redenen van de geringe reclameopbrengst van YouTube. Die zal naar verwachting dit jaar hooguit zo’n 200 miljoen dollar belopen, bitter weinig voor een net waar dagelijks zo’n miljard filmpjes worden geserveerd.

Een strategische reden is de angst voor adverteerders dat hun spotjes aan slechte filmpjes worden gekoppeld. Ze willen zelf daar invloed op uit kunnen oefenen, net als bij televisie. Tot nu toe blijken adverteerders maar ongeveer 4 procent van de YouTube filmpjes goed genoeg te vinden voor reclame, zo tekent de krant op uit anonieme bronnen.

Maar er is nog een operationele reden voor het falen, te weten de bureaucratie van de reclameverkoop van Google. Er was een wirwar van contracten en procedures, slechte administratie en afrekening. Zo circuleerde er een voorbeeld waarbij de handtekening van een uitzendkracht nodig was voor alle contracten.

Om die hopeloze wirwar te lijf te gaan is in het voorjaar van 2008 het ‘Project Spaghetti’ begonnen. Met als doel om tot veel efficiëntere en betere processen te komen voor reclameverkoop. Dat leverde, schrijft de krant, wel 105 verbeteringen op. Het project wordt persoonlijk geleid door de baas voor reclame en commercie in Noord-Amerika, Tim Armstrong.

Zijlijntje: opnieuw een rechtszaak over Google Adwords. Maker van taalsoftware Rosetta Stone daagt concurrenten en hun bureaus vanwege het reclame maken op de trefwoorden met Rossette Stone, overigens ook bij Yahoo zoekresultaten.

Google’s Second Life

Nog meer Google: de lancering van Lively.com, een virtuele wereld. Een eerste indruk leert dat dit anders is dan Second Life, beter: je moet wel een beetje software downloaden op de pc (een browser plug-in van minder dan 0,5 MB, voor alleen nog Windows), maar kunt vervolgens vanuit je browser spelen, te weten met Firefox en Internet Explorer. Zo te zien is de toepassing veel meer dan Second Life een poging om iedereen een soort van cartoonomgeving te laten maken voor zichzelf. Google zegt te hopen dat daarmee de communicatie verbetert.

Anders dan bij Second Life kom je niet in een aparte, collectieve wereld. Lively is ook veel meer bedoeld om individueel te produceren, en met widgets bijvoorbeeld ook op je blog (MySpace, Facebook, later uiteraard ook Hyves) te plaatsen. Je kunt dus gewoon een link sturen naar kennissen met de vraag of ze je virtuele omgeving willen bezoeken. En vanuit die omgeving uiteraard ook chatten. Een test van Lively viel niet bijster positief uit.

iPhone batterijduur valt tegen

De bekende Wall Street Journal techschrijver Walt Mosberg testte de iPhone 3G en kwam tot positieve oordelen: drie tot vijf keer sneller dan op gprs en betere synchronisatie met bedrijfstoepassingen.

Maar hij stelde ook een groot nadeel vast: de duur van het batterijverbruik daalde aanzienlijk. Voor internetten was het gebruik 5 uur en 50 minuten, meer dan wat Apple belooft (vijf uur), maar veel minder dan de negen uur met de originele iPhone. Voor bellen bleef de batterij een kleine 4,5 uur bruikbaar, minder dan de beloofde vijf uur. Probleem is dat je de batterij niet kunt vervangen door een tweede opgeladen batterij, wat bij veel andere 3G toestellen wel kan.

Ook ontbreekt er nog steeds een videocamera en is de fotografie met twee megapixel nog onvoldoende. Ook verdwijnt het prijsvoordeel van 200 dollar in de VS geheel tegen de 240 dollar meerkosten voor het abonnement bij AT&T. Maar dat spel geldt in de meeste landen.

Overvallers gezocht

Dat Google met een cartoonomgeving komt, is welbesteed aan Nederlandse studenten. Het meest gelezen blad onder studenten is de Donald Duck. De Volkskrant reageert.

Volgens dit onderzoek heeft een student ook tijd om dagelijks 3 uur naar tv te kijken en 5,5 uur te internetten. En studeren: "Hbo’ers steken gemiddeld 25,5 uur per week in hun studie, WO’ers ruim 27 uur." Even rekenen: minder dan vier uur per dag, iets meer dan tv-kijken en minder dan internet ofschoon internetten en studeren kunnen samenvallen.

3voor12 was naar zeggen populair bij studenten, maar gaat als themazender op de schop. Van de themakanalen schrapt de omroep er vijf van de zeventien: Dier en Natuur, Omega TV, 3voor12, Nederland E en Opvoeden Doe Je Zo.

NRC schrijft over Web-Log dat meerwaarde krijgt van Sanoma, bijvoorbeeld met het eerder vullen van een complete editie van Flair met online zwangerervaringen.

Het AD meldt op grond van een bericht van een beveiliger meer veiligheidsbedreigingen en de komst van Samsung laptops. Wikipedia komt met een genen-bibliotheek.

Trouw bericht over een groot cameraproject van Palestijnen voor het vastleggen en online publiceren van geweld van Israëliërs.

Ook hier is het net een wapen tegen criminaliteit: Primeur voor De Telegraaf opgediend door de politie Amsterdam: Overvallersgezocht.nl. De reaguurders van de krant willen weten of het vooral allochtonen zijn, maar stuiten op bivakmutsen en kapuchons. Een wat wakkerder lezer: "Nu moeten wij criminelen opsporen zodat zij kunnen blijven flitsen."

Hoezo allochtonen discrimineren? Kabinetslid Jet Bussemaker gaat in seksproductie voor YouTube, voor allochtonen naar het heet…

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond