Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: heffing BT voor BBC-video

‘The next big thing’, daar zijn investeerders van mediaconcerns naar op zoek. Ze halen vooral geld binnen, meer dan baanbrekende innovatie. BT gaat BBC-video in hoge kwaliteit tegen betaling aanbieden en filmbedrijven willen het DVR-opnemen. Beetje bonje tussen Kelder en Quote.

Deze rubriek biedt het vervolgverhaal over Yahoo en kan daarvoor verwijzen naar een artikel op Emerce afgelopen weekend. Wall Street Journal is een gewillig podium voor het theater van ongeduldige aandeelhouders. Opvallend is ook dat Icahn zijn strijd puur op grond van geldzucht kan voeren, zonder enig benul van wat Yahoo is en doet. Dat blijkt uit de antwoorden op de vragen wat hij zou doen met Yahoo.

Maar dat staat winst in de strijd niet in de weg. Icahn noemde ook een verkoopprijs voor Yahoo: 34,375 dollar. Momenteel staat de koers van Yahoo op minder dan 27 dollar.

Bebo en Universal

Vernieuwing in content is er te weinig. Des te leuker, hoop je, is de samenwerking van Bebo en Universal om een online drama te produceren voor het vorig jaar door AOL overgenomen sociale net Bebo.

Maar wordt het verhaal een moralistisch zelfportret? Volgens FT moet ‘The Secret Life of Sam King’ gaan over een junior medewerker van Universal die een zelfstandig muziekproducent wordt met artiesten van Universal. Het script is goed genoeg voor sponsoring door Sony Ericsson, althans voor de eerst drie hoofdstukken.

BT, BBC en opnamerestrictie

Engelands grootste provider BT wil geld halen uit de videodistributie van de BBC. Er komt een BT-heffing voor BBC-video. Abonnees die video in hoge kwaliteit willen terugzien moeten een abonnement nemen op ‘TV Replay’ voor 3 pond per maand.

BT heeft uit het on-demand van de verschillende tv-kanalen zelf een BT Vision samengesteld, uiteraard inclusief films tegen betaling. Abonnees kunnen met iPlayer van de BBC de tv-programma’s gewoon gratis blijven kijken, maar in een lagere kwaliteit.

Ondertussen eist de MPAA, de Amerikaanse club van filmmaatschappijen, dat er een beperking komt op het thuis digitaal opnemen van films. Technisch is het mogelijk om dat centraal te blokkeren. De filmbedrijven vrezen voor verlies van inkomsten door illegale verspreiding online van de met dvr’s opgenomen films.

Zoeken naar de volgende hit

Sociale netten mogen dan als dé platforms voor de komende innovatiegolf worden weggezet, mediaconcerns en investeerders zoeken toch naar ‘next big thing’. Concerns als Disney, Time Warner, Hearst, Comcast en Intel hebben aparte speurneuzen in de vorm van investeringsbedrijven.

Veel levert het nog niet op. Een uitzondering vormt Peacock Equity van General Electric die voor tv-dochter NBC innovatieve bedrijven moest zoeken. Dat lukte met reclamebedrijf Adify dat de waarde in één jaar van 3 miljoen dollar tot 300 miljoen dollar zag stijgen. Cox kocht het. Dus het gaat toch vooral om geld en minder om innovatie toevoegen aan NBC.

Hetzelfde laken een pak met reclametechnologie van Quigo waarin investeringsvehikels van Disney geld staken. Het ging samenwerken met onder meer Disney-dochter ESPN, maar is verkocht aan AOL, voor ruim 300 miljoen dollar.

The Godfather digitaal

Wel zo leuk zijn de investeringen van mediaconcerns in technologie waar ze zelf beter van worden, zoals in digitale filmtechnologie voor Time Warner. Zo moest the Godfather gedigitaliseerd worden.

Regisseur Francis Ford Coppola zelf kwam erbij om er de hand in te hebben, maar het eigenlijke werk deed de technologie. De digitale verwerking is beter dan de originele rolprent, tenminste qua kwaliteit, want de wat vage analoge beelden van toen vormen ook een aparte attractie.

iPhone en Zunephone

Vóór Steve Jobs vanavond de volgende iPhone presenteert, snelt hem uiteraard een serie geruchten vooruit: dat hij dunner, mooier en beter zal zijn, geschikt is voor umts en video.

Apple krijgt in elk geval geen iPhone concurrent van Microsoft, dat wil zeggen geen ‘Zunephone’. Micosoft zet volgens chef Robbie Bach in op zo veel mogelijk toestellen van derden met Windows Mobile. En wat de verkoopaantallen we betreft: "We zullen de iPhone verslaan."

De enorme verbeteringen in schermen en hun resolutie zijn niet voorbehouden aan de iPhone. De concurrentie van Nokia, Sony, Samsung etc. speelt meer open platforms in de kaart. Maar het blijft de vraag hoe applicaties mobiel worden. Microsoft hoopt dat klanten eigenlijk mobiel hetzelfde willen als op hun pc. En financiering met reclame? Dat wel, maar in specifieke mobiele vormen die nog niet uitgekristalliseerd zijn.

Quote en Kelder

Telegraaf beschrijft het p2p bellen over wifi via de iPhone en andere mobieltjes. Nieuwe software moet dat makkelijker maken, maar die komt nog niet naar Nederland. Wacht maar even, er komt nog veel meer aan op dit gebied, zo vermoeden we.

Ook vernuftig, maar minder leuk: de Yahoo taakbalk via InstallShield stiekem op je pc. Van alle kanten dreigt het gevaar voor het vrije internet.

Jort Kelder begon afgelopen week de nieuwe zakennieuwssite 925. Enkele primeurs daarop trokken nauwelijks aandacht, maar ruzie met Quote, zijn ex-werkgever, levert wel publiciteit op. Kelder maakte afgelopen woensdag bij een openbare bijeenkomst van De Redactie al venijnige opmerkingen over zijn opvolger Van Stokkum.

Meer sores in bladenland: de zware tijden voor opiniebladen en dat in een periode met meer politiek debat dan ooit en economisch goede tijden. Nam internet de meningsvorming over?

Aardig: samen op de thuis-pc om energie te besparen: "Userful is een Amerikaans bedrijf dat een op het gratis besturingssysteem Linux gebaseerd pakket aanbiedt, waarmee je op één computer tien beeldschermen en tien toetsenborden en muizen kunt aansluiten."

En duidelijk nu: de wijziging van het OV-chip rapport is gebeurd na een gesprek van de Britse onderzoekers met ambtenaren.

Dan kondigde de Japanse dwaas die zeven personen neerstak zijn actie aan op internet. Ga dat soort boodschappen maar eens monitoren en serieus nemen…

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond