Ochtendgloren: Marcel Boekhoorn en Rupert Murdoch

Een zeldzaam maar toch mooi interview met De Pers-eigenaar marcel Boekhoorn die onverwacht 5 procent neemt in De Telegraaf. En interviews met jerry Yang, Mark Zuckerberg en rupert Murdoch op het D6-congres.
Na een spetterend begin van het D6-congres van Wall Street Journal gisteren met Gates en Ballmer was het de beurt aan de chefs van Yahoo, Facebook en News Corp (MySpace).
Het interview met de yahoo-chefs Jerry Yang en Sue Decker. Volgens Yang is evident dat Microsoft geen terk meer heeft in een overname. "Microsoft wil andere dingen en wij proberen te begrijpen wat dat precies is."
Over de mislukte onderhandelingen: "Het is net als met het breken met een vriendin op de middelbare school. Je krijgt al gauw verwijten over en weer van ‘toen zei hij’ en ‘toen zei zij’. Ik wil er niet op terugblikken." Maar Yang benadrukte wel dat Microsoft de onderhandeling afbrak en niet Yahoo.
De overeenkomst met Google blijft nog uit en Yang weet geen duidelijkheid te schepen. Hij zegt dat het nieuwe reclamesysteem Panama wel een inhaalslag op Google inluidt en dat er een reeks vernieuwingen met zoeken en reclame op komst is.
Volgens Yang is het ‘open’ beleid van Yahoo het best van alle spelers, met ‘API’s’ die meer mogelijkheden bieden voor applicaties met maximaal bereik dan de andere platforms zoals dat van Facebook. Maar Decker geeft toe dat Yahoo de consument uit het oog is verloren. Maar die komt opnieuw centraal te staan.
Wat wil Yahoo nu eigenlijk wel en niet zijn? Yang herhaalt een eerder standpunt: het startpunt op internet zijn voor iedereen, vast en mobiel, met nu een half miljard klanten. En is hij wel de beste leider voor Yahoo, luidt de harde vraag. Yang vindt van wel: hij gelooft het meest in de grote mogelijkheden. Details en argumenten ontbreken, merkt de verslaggever hard op.
Facebook sprak met Google
Dan volgen de chefs van Facebook, Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg die van Google kwam.
Zuckerberg vertelde hoe hij door sociaal gebruik van het web een examen op Harvard haalde, terwijl hij nooit college bezocht; te druk met Facebook. Hij toonde spijt over de grote privacyfouten die zijn gemaakt en formuleerde voor zichzelf een wet: hoe meer controle je gebruikers geeft en hoe veiliger ze zich wanen des te meer zijn ze bereid te delen. Zo wordt de twintiger levenswijs.
Zuckerberg hield zich op de vlakte over het Microsoft-Yahoo-Google. Ze kunnen bieden op Facebook. Zuckerberg dineerde recent bij hem thuis met de Google-oprichters Brin en Page. (Maar kookte niet). Het Facebook-duo ziet hun dienst als een technologiebedrijf en niet als een mediabedrijf. Toch moet marketing geld gaan opleveren. Een actie met Ben & Jerry ijs was heel succesvol met 53 miljoen geziene pagina’s van een promotieactie.
Rupert Murdoch: Microhoo nodig
Na de 24-jarige kwam de 78-jarige concurrent met MySpace, Rupert Murdoch aan bod. Net als Facebook heeft MySpace moeite geld te verdienen. Volgens Murdoch was rekening gehouden met minder reclame-inkomsten uit de samenwerking met Google. Hij prees Google de hemel in: "Het beste bedrijf van de Verenigde Staten."
Over Microsoft en Yahoo was Murdoch verbijsterd. Hij vindt dat Yahoo een fout heeft gemaakt en dat Jerry Yang (te) emotioneel is over de zaak. Dat Microsoft in de onderhandelingen niet heeft doorgedrukt wijt Murdoch aan gebrek aan ervaring met grote overnames. Hij ziet niet in hoe Microsoft online met nu 8 tot 9 procent marktaandeel in het zoeken alleen een vuist kan maken.
Wall Street Journal en Obama-steun
Murdoch zelf heeft die ervaring wel en is nu eigenaar van Dow Jones, Wall Street Journal en dus van het congres waar hij werd geïnterviewd. Hij permitteerde zich ook kritiek op de inhoud van de zakenkrant: te lange artikelen, vaak onnodig door meer personen samen geschreven. Er moeten kortere verhalen komen, maar wel meer, en ook internationaler. WSJ moet ook meer verdienen: de gemiddelde WSJ-abonnee levert 125 dollar op, de gemiddelde New York Times abonnee 500 dollar.
En nog iets over bemoeienis met de inhoud. Die reikt ook tot aan de steun van zijn tabloid New York Post voor Obama. Murdoch wil dat Obama als president het onderwijssysteem in de VS aanpakt. McCain is een ‘vriend’ van Murdoch, maar de mediatycoon vindt hem minder geschikt als president.
Gratis draadloos en Weather Channel
De mislukking van wifinetten in Amerikaanse staat de droom van gratis draadloos mobiel internet niet in de weg. Toezichthouder FCC wil frequenties veilen te benutten voor gratis draadloos internet.
De koper van die vrije frequenties zou binnen vier jaar 50 procent gan de bevolking moeten bereiken en binnen tien jaar 95 procent. Dit plan komt als een duveltje uit een doosje net nadat er voor miljarden frequenties voor draadloos internet zijn verkocht aan onder meer AT&T en Verizon. Het ‘gratis plan’ is eerder voorgesteld door start-up M2Z Networks. Die wil gratis aanbod exploiteren in ruil voor afdracht aan de schatkist van 5 procent van de opbrengsten. Zo gratis is het dus niet.
Iets heel anders: een bod op Weather Channel van 3 tot vier miljard dollar is in voorbereiding door een consortium van NBC Universal en investeerders Bain Capital and Blackstone. Ook time Warner zou nog kunnen bieden. Verkoper is het private bedrijf Landmark Communications
Marcel Boekhoorn
De leegloop bij BNN blijf aandacht trekken. De baas ziet dat als een kans om opnieuw te verjongen. De vertrekkenden kosten in elk geval niets, anders dan karel van de Graaf bij de Avro die 544.000 euro ontslagvergoeding ontving.
En de combinatie eenzaamheid en veel MSN’n komt bij 10 procent van de jongeren voor, bij 20 procent van de meisjes op het VMBO. Nog meer malheur: een extreemrechtse website op de korrel van justitie. Geen Nekschot-achtige roep om vrije meningsuiting deze keer.
Moderne journalistiek: camjo’s of beter gezegd multimediaal eenmanscircus zijn het gevolg van de eis voor meer video en audio met de noodzaak om goedkoper te werken.
De grootste verrassing in de Nederlandse multimediamarkt is natuurlijk de investering van Marcel Boekhoorn in De Telegraaf: 5 procent kocht de eigenaar van De Pers in de grootste uitgever, voor een bedrag van 55 miljoen euro.
"‘Ik heb die investering gedaan omdat ik denk dat De Telegraaf ondergewaardeerd is, gelet op haar marktpositie, de waarde van de verschillende onderdelen en in vergelijking met sectorgenoten…
…Als De Telegraaf er in slaagt om vanuit haar diverse activiteiten een multimediaal platform te bouwen voor de Nederlandse consument, zal een winstgevendheid mogelijk zijn, in lijn met die van haar Europese tegenspelers."
Dat zegt boekhoorn in een interview in De Pers. Mooi: "De Wet van Boekhoorn: ‘Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen.’ Samen met je vrienden rijk worden is veel leuker dan in je eentje rijk worden."
Lezen dat verhaal! Publiciteit hoeft van hem niet: "Na vandaag hoop ik weer tien jaar mijn mond te houden…"
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond