Ochtendgloren: Nokia in de aanval; protest UPC

Nokia koopt Symbian om deze besturing in een stichting onder te brengen en probeert na muziek- ook filmcontracten te sluiten. UPC verzet zich tegen een Europese belastingmaatregel. En de succesvolste Nederlandse pokeraar beschuldigd van vals spel.
Zoals gebruikelijk beginnen we met Yahoo, als er nieuws is. En waarachtig, het eerste gerucht duikt op dat Yahoo met Microsoft wil praten. Neerknielen zullen de Yahoo-bestuurders voor Microsoft-baas Steve Ballmer, die dan bulderend van het lachen zal zeggen: kom maar jongens, voor 27 dollar per aandeel.
Want weer verloor de koers van Yahoo 2,5 procent en staat nu op 21,50 dollar (nabeurs). De uittocht van chefs heeft effect.
Nokia en Symbian
Volgens Wall Street Journal zal Nokia vandaag bekendmaken dat ze een meerderheid heeft in Symbian, de besturing van mobiele telefoons voor dataverkeer. Nokia koopt voor zo’n 70 miljoen euro het aandeel van Siemens van ruim 8 procent en komt dan op ruim 56 procent.
Maar het gaat verder, zo blijkt zojuist uit een persbericht van Nokia: het bedrijf brengt een bod uit op alle 52 procent aandelen van Symbian die ze nog niet bezit, voor een bedrag van 264 miljoen euro. Behalve Siemens hebben ook Ericsson en Sony Ericsson en Panasonic al ingestemd met de verkoop van hun aandeel. Ook Samsung staat op het punt om het bod te accepteren.
Vervolgens brengt Nokia de mobiele besturing onder in een Stichting Symbian waarin onder meer AT&T, LG Electronics, Motorola, NTT Docomo, Samsung, Sony Ericsson, STMicroelectronics, Texas Instruments en Vodafone meedoen. Daarmee wordt Symbian meer open.
Dit is opvallend nieuws nadat gisteren bekend werd dat een nieuwkomer en concurrent in mobiel internet, Google met Android vertraging oploopt. De vraag is nu of zowel makers van mobiele telefoons als operators een preferente keuze maken voor een mobiele besturing, bijvoorbeeld T-Mobile en China Mobile voor Android en Vodafone en AT&T voor Symbian.
Nokia contra iPhone
Ondertussen kocht Nokia Plazes in Berlijn, een bedrijf dat software maakt waarmee je sociale activiteiten kan plannen, vastleggen en delen met derden. Plazes. Het lijkt een geavanceerd soort Twitter met het delen van agenda’s als opzet. Het bedrijfje telt dertien personen, sterk gericht op innovatie. Nokia gaat steeds meer in diensten en inhoud voor mobiel.
Zo vroeg Ochtendgloren zich recent af waarom journalisten massaal achter de iPhone-promotie aanhollen zonder te kijken wat de concurrentie doet. New York Times observeert nu de mediabewegingen van Nokia.
Bij Nokia struint de Fin Tero Ojanpera als een soort mediaproducent door Hollywood om filmrechten te kopen om deze telefoonkopers aan te kunnen bieden. Net zoals op een aantal Nokia-modellen muziekabonnementen zitten voor nummers van Sony BMG en Universal. Tegelijkertijd bouwt Nokia aan een sociaal net om haar klanten onderling muziek, video en meningen te laten uitwisselen. Zo gaat Nokia de strijd aan met Windows Mobile, iPhone en straks Androïd.
De N96 is in de VS nog niet op de markt, maar gaat binnenkort de iPhone beconcurreren. Aardig citaat van een ex-Nokiabaas op grond van het marktaandeel in mobiel van bijna 40 procent: "Als Nokia zijn gewicht zet achter iets, hoeven ze de eerste niet te zijn. Ze kan de markt domineren die Steve Jobs geopend heeft." Bovendien zien de muziek- en filmmaatschappijen graag een concurrent van Apple opstaan gezien de groeiende macht van iTunes.
UPC en BskyB tegen belasting
Volgens Financial Times protesteren betaaltv-aanbieder en makers van setttopboxen tegen een belastingmaatregel van de Europese commissie die hen op kosten jaagt. De import van settopboxen was tot nu toe niet aan belasting onderhevig, maar ze worden voortaan gezien als opnameapparatuur. Dat betekent een belastingtarief van 13,9 procent.
Exploitanten van digitale betaaltelevisie zoals BSkyB, UPC en Sky Italia plus settopmakers die buiten de EU laten produceren als Thomson in Frankrijk en het Britse Pace slaan de handen ineen om de maatregel aan te vechten. Eventueel stappen ze naar de rechter. Het gaat om een direct verlies, zegt Manuel Kohnstamm van UPC, voorzitter van Cable Europe.
Nog een rechtszaak: jammer voor de zwaar beschuldigde ex-baas van Broadcom Henry Nicholas dat zijn ontkenning geen steun krijgt van zijn ex-collega Henry Samueli. Maar deze hoeft zich niet te verweren tegen aantijgingen over seks en drugs, maar ‘slechts’ tegen de beschuldiging van valse mededelingen die de koers beïnvloedden. Dit kloppen, zegt Samueli.
Valse pokerspeler?
Even met spaargeld schuiven is nog eenvoudiger nu met de spaarwinstcalculator.
Rentewinst is voor de dommen. Ga liever pokeren! Zoals de Nederlander IcallSoWhat die net weer even ruim 220.000 dollar opstreek. Maar een verliezer weet het zeker: hij speelt vals.
Transfers van (ex)journalisten: de nieuwe hoofdredacteur van Vrij Nederland wordt Frits van Exter, nadat hij op uistekend wijze dagblad Trouw tot ‘misschien wel de beste krant van Nederland’ maakte. Het hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst, Gerard van der Wulp, gaat Nederlandse ambassade in Washington. Hij was voorheen Journaalbaas bij de NOS.
Nog een spotlicht op een journalist: van de Volkskrant op op Peter d’Hamecourt die stopt als correspodent in Moskou voor de NOS en het AD. En voor liefhebbers van langere interviews dan van 1 minuut en 40 seconden: Het Gesprek op de Haagse kabel.
Oplossingen worden vaak later een probleem. Zo is e-mail is een probleem. Ook belangrijk: de publiciteitsgolf die Mijn Kind Online en de politie veroorzaken met één pedo genuanceerd.
Niks tegen goede grappen: een Hyves-actie om Welpies te retourneren aan AH.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Dave
Wij volgende de verrichtingen van ICallsowhat op http://www.pokercity.nl al maanden nauwkeurig en kunnen zeggen dat de beschuldigingen volkomen flauwekul zijn. De speler die Icallsowhat beschuldigd heeft in het vrleden ook dergelijke aantijgingen gemaakt tegen andere spelers. Voorts is de pokerroom waarop gespeeld wordt een van de grootste en meest betrouwbare uit de branch.