Deel dit artikel
-

Ochtendgloren; om de hegemonie op internet

Niet Nederland, noch Duitsland en zeker niet Polen of Italië maar Google, Apple en Facebook strijden volgens Time om de hegemonie op het ‘volgende internet’. Yahoo en Ichan bekvechten verder, terwijl in Nederland de privacy ter discussie staat: lach tegen Rutger, pas op voor de Volkskrant.

Uiteraard verder met Yahoo: Icahn stuurde Yahoo weer een kritische brief met kritiek op het bestuur. De teneur: wat hebben jullie in vredesnaam uitgevoerd de afgelopen jaren? Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat jullie Google zo dominant lieten worden? Het verweer van Yahoo tegen zijn brief van vrijdag vindt Icahn zwak. "Het lijkt erop alsof jullie de inhoud niet hebben gelezen", schrijft hij. En Icahn beschuldigt de Yahoo-bestuurders ook van zelfverrijking.

Yahoo’s brief aan aandeelhouders vormde meer een indirecte reactie: of de aandeelhouders alsjeblieft niet het aanvalsplan van Icahn willen steunen, daar dit slecht is voor het bedrijf. "Het enige dat Icahn wil is Microsoft dwingen om Yahoo toch over te nemen, maar dat is geen strategie voor het bedrijf". Zo houden ze elkaar zoet.

Om de hegemonie?

Over Apple’s aankondiging schrijven we apart. Mede naar aanleiding daarvan is de opening van het nog altijd vermaarde Time deze week Who Will Rule The New Internet?, met als ondertitel: ‘Apple, Google and Facebook all want to build the next great platform. Inside the struggle for Web supremacy’. Uitgangspunt: na IBM in mainframes en Microsoft op de pc is er een hegemonie denkbaar voor een platform dat internet draagt en beheerst.

Marc Andreessen betwijfelt of het zover zal komen, gezien de openheid van het web. Hij ondersteunt het openen van Facebook door Mark Zuckerberg met de vrijgave van software voor applicaties (api). Maar Facebook probeert haar applicaties standaard te maken en dat doet Google ook. Wie eenmaal alles met die handige Google-diensten doet komt er niet meer van los. Maar geldt dat ook voor de iPhone als platform? Boeiende voorzet, dit artikel, meer dan een heldere beschrijving van de weg en het doel.

T-Mobile tegen Starbucks

Een opvallende rechtszaak van T-Mobile tegen Starbucks. De koffieketen die vanaf 2002 draadloos internet van T-Mobile bood, stapte in februari 2008 over op mobiele concurrent AT&T.

Nu zegt T-Mobile dat Starbucks en AT&T nog steeds gebruikmaken van de infrastructuur van T-Mobile, zonder daarvoor te betalen. De teleurstelling van T-Mobile spreekt: AT&T had ineens 70 procent meer wifi-dekking en verdringt T-Mobile als marktleider.

‘Veel meer e-readers’

Een leuke blogpost over de verkoop van e-boeklezers of hoe je ze moet noemen: gezamenlijke afzet van de Amazon Kindle en de Sony Readerkomt al op 1 miljoen in 2008. Dat is veel meer dan de tienduizenden waarover tot nu toe wordt gesproken.

De schrijver, een baas van Oxford University Press, baseert zich op een bericht over de producent van beeldschermen in Taiwan. Die voert de productie op tot 120.000 per maand, waarvan 60 procent naar Amazon gaat en 40 procent naar Sony. Geen sterk bewijs. Volgens een eminente, pittige analyse maar goed ook: voor je het weet heeft Amazon de macht over digitale boekdistributie zoals Apple die heeft in de digitale muziekmarkt.

Ondertussen ging Amazon twee keer plat, wat omzetderving betekent, maar ook een tikje voor het imago.

Wimax, wordt het wat?

Alcatel-Lucent, Cisco, Clearwire, Intel Corporation, Samsung Electronics en Sprint hebben een
Open Patent Alliance
(OPA) aangekondigd. Met deze brede alliantie willen de bedrijven de implementatie van wimax-technologie en -producten stimuleren, via een competitief en open model voor intellectueel eigendom. "Dit moet uiteindelijk leiden tot een ruimere keuze in wimax-technologie, apparaten en -toepassingen, en lagere kosten voor apparatuur en diensten", heet het.

Zou mooi zijn als het nog snel wat zou worden met draadloos breedband over grote afstanden. Maar het lijkt steeds meer op het trekken aan een dood paard. Waar is de macht van Intel nu?

GeenStijl, Volkskrant en de privacy

Het AD heeft een lovend portret van Rutger van GeenStijl. doe maar lachen om de grapjes van Rutger: "Laatst sprak ik met GroenLinks-Kamerlid Dibi na een debat over ongeremde seks bij jongeren. Dus vroeg ik hem of hijzelf van beffen hield. Nee, bekende hij. Toen ik dat een dag later plompverloren aan Femke Halsema vertelde, moest zij keihard lachen. En dan zie je dat het echt een leuk wijf is."

En dat is dan weer de basis voor mediatraining: lachen om Rutger, anders word je afgezeken. Of kun je terugvechten? Manon Thomas zegt dat ze met privégegevens de heren van GeenStijl kapodt kan maken. Als dat waar is, wat let haar?

Haar man vindt: Emigreren naar een land zonder internet. De man die met Georgina oefende en de beelden verspreid zag, meent over privacyschending: "Hierbij vind ik de houding van de Volkskrant erger dan Privé…"

Deel dit bericht

1 Reacties

Marcel

Ik ben de laatste tijd de stukken van Peter gaan volgen: erg goed. De enige echte internetjournalist van Nederland.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond