Ochtendgloren: Street View, Weather en Vanille.vla

Weather Channel gaat voor 3,5 miljard dollar van de hand, terwijl BskyB het satelliet-tv-bedrijf van Spanje voor 2,5 miljard euro wil inlijven. De Vlamingen willen naar .vla en de Tour de France is op meer plekken dan ooit online te volgen. En weer een vraag over Google en privacy.
Fraai onderwerp voor komkommertijd: de zorg om dode vogels door botsing met masten voor draadloze netten. Miljoenen beestjes per jaar zijn het slachtoffer. Er zijn te veel torens, vaak midden in niemandsland geplaatst, en veel te hoog.
Iets voor de Partij voor de Dieren maar die is net als de rest van parlementerend Nederland na de barbecue (paprika en, jawel, komkommer) voor acht weken vertrokken. Marcel Hulspas legt in De Pers juist uit waarom er meer umts-masten moeten komen in Nederland
In dezelfde afdeling belangrijk komkommernieuws een lel van een artikel van New York Times over kinderopvang bij Google. Die wordt 75 procent duurder als het aan Google ligt: een paar met twee kinderen zou de kosten van opvang van jaarlijks 33.000 dollar naar 57.000 dollar zien stijgen. De krant vindt het artikel ook nog onthullend daar de bijeenkomsten over de prijsverhoging geheim waren.
Big Brother
Relevanter nieuws over Google, de start van Google Street View opnames in Engeland. Met een beeld van een auto met hoge camera dat meer zegt dan de duizend woorden: zo ziet Big Brother er dus uit. Privacygroepen verzetten zich, maar vooralsnog tevergeefs.
Pas als Google de beelden van Londen en andere steden gaat publiceren op Street View en personen zijn herkenbaar in beeld gebracht, dan kan er actie worden ondernomen. Google probeert leuke dingen te doen met Street View, zoals met de Tour de France.
User generated als slavernij
Maar dit is ook de tijd voor contemplatie: Newsweek werpt de vraag op of het internet de nieuwe sweatshop is, de fabriekshal waar arbeiders tegen een hongerloon worden afgebeuld. Ze doelt op het genereren van productie door gebruikers. Die krijgen er immers, in de meeste gevallen, geen cent voor betaald.
Newsweek noemt mooie voorbeelden van co-creatie, bijvoorbeeld de Creature Creator van het spel Spore van Electronic Arts waarbij het publiek vóór het uitbrengen van het spel al miljoenen nieuwe figuren bedenkt en instuurt. Of uiteraard YouTube waarvoor ‘amateurs’ miljarden aan waarde toevoegen zonder er één cent voor betaald te krijgen.
Weather Channel naar NBC
De verkoop van Weather Channel is een feit. NBC Universal, de mediatak van General Electric, en de investeringsbedrijven Bain Capital en Blackstone Group nemen ieder ongeveer een gelijk aandeel. Ze maken samen 3,5 miljard dollar over aan eigenaar Landmark Communications.
The Weather Channel – niet te verwarren met Weather News die ook in Nederland actief is – had volgens het familiebedrijf dat er in 1982 mee begon wel 5 miljard dollar mogen opbrengen. Maar de waarde van ‘oude’ mediabedrijven is momenteel niet zo gunstig. Wat is de waarde van een kanaal op de kabel vandaag de dag?
Zou internet de oorzaak kunnen zijn van de waardedalingen? Je zou het gaan denken, als je bijvoorbeeld kijkt hoe Wired op een rijtje zet hoe je online de Tour de France kunt volgen, iets dat ook op Cyclingfans.com staat voor een groot deel.
The Guardian boekstaaft de ellende voor regionale kranten en komt tot de conclusie dat er niet bar veel aan te doen is. We weten er alles van in Nederland al kon het saneringsplan bij Wegener nog (even?) van tafel.
BskyB-prooi in Spanje
Je moet tenminste als mediabedrijf behalve inhoud ook een stuk goedkope exclusieve distributie meebrengen. Dat hebben satelliet-tv-bedrijven wel. Zo wil BskyB Digital+ kopen, de Spaanse aanbieder van satelliettelevisie. BskyB zou er 2,5 miljard euro voor over hebben. Mediaconcern Grupo Prisa – ook eigenaar van de krant El Pais – wil haar veilen.
Maar News Corp., eigenaar van BskyB zou na de niet zo gelukkige overname van Premiere in Duitsland twijfelen of ze nog in West-Europa moet investeren. In Nederland vlassen de eigenaren van Canal Digitaal – Providence en Airbridge – nog op een overname van een partij zoals BskyB.
Oorlog om internetrekeningen
In het FD maakt Rabobaas Heemskerk zich boos vanwege hoge rentes op buitenlandse internetrekeningen. Als die banken omvallen dan kan Rabo een groot deel van het gelag betalen van de garantieregeling waar de banken onder vallen. Hij brengt het in verband met de kredietcrisis.
De Telegraaf ontdekte dat Google op haar homepage linkt naar privacybeleid. En ook aandacht voor een belangrijke rechtszaak: het verlies van Leaseweb in hoger beroep inzake de afsluiting van torrentsite Everlasting. Leaseweb had die wel moeten afsluiten. Winst voor Brein. Of het al niet erg genoeg was kwam er ook een ddos-aanval op Leaseweb, dat wil zeggen op haar serverpark bij Easynet.
Het AD buigt zich over bloggen op reis: van alles en nog wat de wereld deelgenoot maken. Meer vakantie: spelletjes voor de achterbank; voor kinderen, wel te verstaan.
Zijn dagbladen en omroepen overwegend links? "Nee", zo was de uitkomst van onderzoek. NRC ondervroeg de onderzoeker André Krouwel kritisch. Is hij als actief PvdA-lid de aanwezen persoon om dit te onderzoeken? Krouwel durft de discussie aan te gaan, ook bij HetVrijeVolk.com dat zijn onderzoek probeert af te branden.
De slaperigheid waar NRC Handelsblad vroeger patent op had, treedt nog wel eens op. Bijna twee dagen nadat we hier het nieuws verspreiden dat YouTube gebruikersdata aan Viacom moet overdragen, zette NRC het nieuws over Viacom/YouTube nog vet op de vóórpagina van de krant. Ook Amerikaanse media waren overwegend traag van begrip hiermee.
We lazen her en der dat buitenlanders die met vakantie naar huis gaan vele liters vanillevla proberen mee te nemen; een Nederlands topproduct. Maar de Vlamingen dreigen de vlapositie te stelen met de wens voor een achtervoegsel .vla in plaats van .be. Voor de slimmerds: leg straks snel vanille.vla vast en begin mondiale e-commerce…
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond