Ochtendgloren: weer Google, Microsoft, Yahoo

Google heeft het aan de stok met grote adverteerders over schending van merkenrechten, Yahoo verliest klant HP aan Live van Microsoft en moet openbaarheid in een rechtszaak zwaar bekopen. Een Amerikaanse advertentiesite doet zaken met Wal-Mart.
In een rechtszaak tegen Yahoo van twee aandeelhouders wordt een tot nu toe onbekend plan openbaar om werknemers met extra beloningen vast te houden na een eventuele overname door Microsoft. Het was een voorstel van baas Jerry Yang.
Het plan was peperduur en werd mede daarom ontraden door een adviesbureau en andere chefs bij Yahoo. Het plan zou Yahoo voor Microsoft nog eens maximaal 2 miljard dollar duurder hebben gemaakt dan de geboden 44,6 miljard dollar. Het was, zeggen de pensioenfondsen die de rechtszaak beginnen, bedoeld om de zand in de raderen te strooien van de overnamepoging.
In de processtukken staat overigens ook dat Yahoo al een bod van Microsoft kreeg van 40 dollar per aandeel in januari 2007 maar dat dit toen is afgewezen. Dit is een aanzienlijk hoger bedrag dan de 31 dollar van januari jl.
Live Search op HP
Ondertussen leed Yahoo een gevoelig verlies in de markt: de keuze van HP voor Live Search van Microsoft op elke pc die de winkel verlaat vanaf januari 2009. Dit betekent het verlies van een van de grootste klanten voor ‘default’ levering van de zoekdienst van Yahoo op pc’s.
De standaard installatie van de taakbalk van Live op pc’s levert HP een bedrag per pc op en wellicht ook het meedelen in de reclameopbrengsten van de zoekopdrachten die via Live verlopen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Eerder sloot Microsoft zo’n overeenkomst met Lenovo. Dell koos in 2006 voor Google, voor een periode van drie jaar.
Problemen voor Google
Wall Street Journal bericht dat adverteerders klagen bij Google over het gebruik van hun merken door kleinere concurrenten. Ze adverteren op de merken als trefwoorden. Het is zo oud als Google AdWords (en later AdSense) bestaat: meerijden op de rug van een bekende.
WSJ noteert de klachten van Amerikaanse concerns als de hotelketens Marriott en InterContinental en de luchtvaartmaatschappijen American Airlines en Northwest Airlines. Van American loopt er een rechtszaak tegen Google, omdat ze haar eigen richtlijnen tegen misbruik van merken onvoldoende zou controleren. Een poging van Google om de rechtszaak ongeldig te laten verklaren, mislukte.
Grappig genoeg kreeg concurrent New York Times juist een kijkje in de Google-keuken, op de afdeling die de effectiviteit van de reclame analyseert. Het geheim van de kok komt uiteraard niet in beeld.
Ondertussen lanceert Google Hosted Site Search, een verbeterde versie van de bestaande zakelijke zoekdienst voor derden. En eindelijk ook real-time koersen op Google Finance.
Albert Heijn prikbord online
Zo ongeveer zou je de lancering van een advertentiesite door warenhuisketen Wal-Mart in de VS kunnen kenschetsen. De Financial Times betitelt dit direct als een ‘concurrent van Craigslist’.
De dienst is opgezet als een wit merk van Oodle.com, een start-up die met dit soort overeenkomsten Craigslist wil beconcurreren. Oodle werkt al op de websites van The Washington Post en Cox Media en laat de reclame van de klanten van deze diensten ook zien op de site van Wal-Mart v.v. Zeg maar een zakelijke web 2.0 achtige opzet; slim gedaan.
Chinese telecomconcurrentie
Een herschikking van Chinese telecombedrijven moet leiden tot meer nationale concurrentie. Zes voornamelijk regionale aanbieders van ofwel vaste telefonie ofwel mobiel worden drie nationale aanbieders van zowel vast als mobiel.
De belangrijkste stap is de overname van de vaste aanbieder China Netcom in Hong Kong door mobiele aanbieder China Unicom voor omgerekend ruim 15 miljard euro. Unicom stoot een mobiel net af naar vaste aanbieder China Telecom voor 10 miljard euro. China Unicom en China Telecom moeten nu grote concurrenten worden van de grootste mobiele aanbieder ter wereld, China Mobile. Deze kocht al de vaste aanbieder Tietong.
In Nederland
Trouw bericht over het gebrekkige effect van uitbesteding naar lage lonenlanden, de opvallende uitkomst van een onderzoek van Erasmus.
Internetzender Campus TV filmde het huis van Theo Maassen en kreeg het uiteraard aan de stok met de getergde cabaretier. In deze afdeling ook: aftroggelen van mobieltjes, niet virtueel maar in ‘het echt’. Treurig, want velen voelen zich ellendig zonder mobieltje, vooral vrouwen.
Televisie: Het succesverhaal van Eyeworks, na de entree in Denemarken en Polen nu al in 14 landen actief. Een aardige meting: kijkcijfers per minuut en dus ook de zapmomenten in bijvoorbeeld de kletsshows op de Nederlandse tv.
Volkskrant bericht over problemen met privacy voor Google en Facebook. Maar het beste nieuws in dezelfde krant: nieuwsmoeheid en het snakken naar verdieping. Gauw weer aan het onderzoek dus…
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond