Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Windows7, Gates, Allofmp3, tv-inbouw

Microsoft steelt, met Bill Gates – die niet echt vertrekt – en Steve Ballmer, de show met de presentatie van Windows 7 met aanraakscherm. Allofmp3 rechtszaak afgeblazen, maar YouTube-zaak niet. Sony en kabelaars in de VS tekenen voor tv met/zonder settopbox. Opvallend ook: BusinessWeek 2.0 en Twitter.

Een optreden van Gates en Ballmer voor het D6 congres van Wall Street Journal (een wat kortere weergave) over Windows 7 die we begin 2010, over ruim 18 maanden, tegemoet kunnen zien. Noviteit: bediening via schermaanraking ofwel ‘Multi-touch’: om te surfen (ook op ‘maps’), tekenen en slepen. Vista overslaan? Wel een risico voor Microsoft.

Microsoft moet met betere diensten komen op het web, te beginnen met het zoeken. Er is een groep gevormd van excellente personen binnen Microsoft die de aanval op Google moet leiden. Want de introductie van Cashback is nog maar een eerste schot in de strijd. Waarom dan Yahoo nodig? Voor de schaal, maar niet voor de technologie. Over de Yahoo-overname: niet uitgesloten dat er weer een bod komt, maar nu even niet.

Bill Gates wordt ook de Heintje Davids van de IT-industrie. Hij vertrekt niet per 1 juli aanstaande. Bill Gates nog 20 procent bij Microsoft en houdt ere een kantoor aan. Is verrassend, kan geen afscheid nemen.

Dag settopbox

Al een poosje onderweg op de tekentafel bij Philips etc.: de televisie met de ingebouwde IP-aansluiting en/of settopbox en/of harde schijf: Sony en Amerikaanse kabelaars komen met een televisie met een ‘ingebouwde settopbox’. Daarvoor hebben Sony en zes kabelaars hun handtekening gezet: Comcast, Time Warner Cable, Cox, Charter, Cablevision en Bright House.

Volgens de Amerikaanse kabelclub NCTA is het een open overeenkomst die ook andere producenten kunnen tekenen. Voor de kabelaars maakt dit een einde aan de afzet van settopboxen. Dat is een slag voor onder meer Cisco en Motorola die settopboxen leveren voor de kabel.

Krantenrecensies via de Tivo

En de Tivo settopbox dan? Vernieuwing is het enige antwoord. Een TiVo met aanbevelingen van kranten bijvoorbeeld. Die krijg je op het scherm en met één druk op de knop kun je ze laten vastleggen op de harde schijf. Hoe verzin je het?

In een test kunnen kijkers aanbevelingen van een bekende tv-criticus van de Chicago Tribune op het scherm toveren. Een kerel met gezag, zeg maar, een gruwel voor de webtweepuntnul fanaten. Maar niet getreurd: de volgende stap kunnen we zelf bedenken: een mogelijkheid om tips van vrienden op het scherm te krijgen via de Tivo en die gelijk op te nemen. TiVo meets MySpace, zeg maar.

Televisie helemaal uit, en zeker de 30-seconden spot? Dacht het niet. Britse tv-kijkcijfers: 10 procent groei van het commercieel kijken over april 2008, en 13 procent meer naar reclame. Belangrijkste oorzaak: slecht weer.

Blog business en Twitterfone

Toch weer 2.0 onder de aandacht: BusinessWeek met ‘Beyond blogs’, een soort van update (en veer in het eigen achterste) vanwege het artikel Blogs Will Change Your Business, een mijlpaal van drie jaar terug.

Maar geeft Business Week toe, het artikel was toen te smal. Vandaag de dag zijn niet alleen blogs erg belangrijk, maar ook YouTube, Twitter en veel aspecten van ‘2.0’. Voor de update van het artikel van toen is ook gebruik gemaakt van conversatie via het blog van BusinessWeek. En daar komen ook de commentaren weer binnen, die worden verwerkt tot een artikel.

Cnet gaat uitgebreid in op wat ze noemt de ‘Twitter-sphere, het niet meer weg te denken gebabbel in korte aantekeningen. Nu met spraakherkenning in de Twitterfone zodat je niet meer hoeft te tikken . Minder leuk: Twitter-terreur.

Viacom-YouTube en AllofMP3-zaak

De rechtszaak Viacom/Google over schending van rechten door YouTube raakte wat in de vergetelheid, maar is weer actueel nu YouTube een juridisch antwoord heeft op de beschuldigingen. Volgens YouTube houdt ze zich precies aan de wet: ze kan pas fragmenten weghalen na een melding en controle daarvan. Vooral contoleren en modereren zou kapotmaken wat wettelijk juist de bedoeling was: dat iedereen vrijelijk over internet zijn maaksels kan uitwisselen en publiceren.

De rechtszaak tegen AllofMP3 van de Amerikaanse muziekassociatie RIAA is van de baan. De site is offline en daarmee is de rechtszaak niet meer nodig. Schadevergoeding? Kennelijk geen onderwerp meer?

De grootste tekening ter wereld, die een Zweedse student claimde gemaakt te hebben, een zelfportret met behulp van gps en DHL-koeriers gemaakt, blijkt een hoax.

Juridisch blog NRC en privacywaarchuwing

NRC.nl en Het Juristenblad beginnen samen een weblog over vonnissen om te dicussiëren. Al weer even online: een nieuwe site van Het Parool met prominent de tekeningen van Joep Bertrams en een blog over (nieuwe) media. Meer online ‘oude media’: de kijkcijfers van Uitzending Gemist.

Open deur: Surfers zijn ongeduldig. Wel relevant: privacyschendingen liggen op de loer volgens hoogleraar Corien Prins. Het volks is onwetend van de mogelijkheden om online en/of via databanken gegevens te koppelen. En dan komen er ook nog camera’s in treinen.

providers verantwoordelijk voor beveiliging, vindt de Opta. Mooi principe, praktisch moeilijk uitvoerbaar. En is dit te handhaven?: pornosites moeten leeftijd van modellen bewijzen om aan te tonen dat ze meerderjarig zijn.

Innovatie: chatten via een hologram, ofwel ‘beam me up the podium’. En raken we verlost van de batterijlimieten met zonne-energie? Apple zinspeelt erop…

Deel dit bericht

2 Reacties

John

Gezien de niet werkende link in de dagelijkse email en de schrijfvouten in het artikel, neem ik aan dat er iemand niet goed is uitgeslapen

Fred

De berichtgeving over Allofmp3 is niet correct. De site is helemaal niet offline! Allofmp3 is omgedoopt in MP3Sparks en als zodanig nog springlevend.Zelfs betalen is weer mogelijk. Zie http://www.digimuziek.nl/nieuws/?p=76

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond