Ochtendgloren: Yahoo zoeken open; ‘Targeting’ beperkt

‘Bouw je eigen zoekdienst’, spoort Yahoo de wereld aan. Ook mondiaal proberen Amerikaanse websites zich te gaan verkopen, want met hun ‘targeting’ voor ons is het beroerd gesteld. En De Pers zet de tering naar de nering en wordt ook inhoudelijk economischer.
Even geen Ying-Yang gedoe over Yahoo (de koers verloor weer ruim 3 procent), maar wel een aardige aankondiging van Yahoo in zoektechnologie, te weten een waarbij derden hun eigen zoekdienst mogen formeren.
Met Boss (‘Build Your Own Search Service’) biedt Yahoo een softwarebrug (API) en een omgeving om applicatie te mixen (mashup) om derden hun eigen zoekapplicatie te laten bouwen. Yahoo levert dan de reclame ervoor zodra ze draaien.
Deze opening van zoekzaken zou best eens een majeure stap van Yahoo kunnen zijn, zelfstandig en voor een overnemende partij. Yahoo hoopt te komen tot een ‘ecosysteem van zoekdiensten’. Yahoo werkt ook samen met universiteiten, zoals het MIT. Ook een universiteit in India doet mee, maar geen Europese partij. Niets voor het CWI of een Technische Universiteit hier?
‘Targeting’ over de grens
Ochtendgloren struint voor u dagelijks vroeg de Amerikaanse nieuwssites af en verbaast zicht over de heel vaak nog slecht toegesneden reclame, vaak in de vorm van interstitials. Volstrekt irrelevant, met de zogenaamde ‘targeting’ anno 2008. Vandaag tekent Wall Street Journal de vraag van Amerikaanse websites hoe ze buitenlands bezoek beter kunnen exploiteren.
De groei van internationaal bezoek is immers groot, bijvoorbeeld voor Facebook (73 procent buitenlands) en uitgevers als Conde Nast (55 procent), Glam Media (51 procent), New York Times (43 procent) en sportnet ESPN (40 procent). De reclameverkoop blijkt echter nog allesbehalve multinationaal te zijn.
Dat komt nu pas op, maar vaak nog met lokale bureaus. Zo verkoopt het Indiase bureau Komli Media voor 250 buitenlandse sites reclame gericht op een Indiaas publiek. Arrogantie staat exploitatiegroei soms in de weg. Zo zegt een Amerikaanse analist tegen WSJ dat snelgroeiende landen als Brazilië en China nu in ‘jaar nul’ van internet zitten, net als de VS dertien jaar geleden. De reclameopbrengsten zouden niets voorstellen.
TNS Nipo en GfK
Marketing moet dus multinationaal worden. Het vijdandige bod van WPP op TNS dat de reeds op 1 mei 2008 beklonken fusie van TNS en GfK in de wielen rijdt, belooft spannend te worden. WPP-baas Martin Sorrell wil zijn dochter Kanter met TNS samen tot de grootste marktonderzoekgroep ter wereld maken om de jacht in te zetten op Nielsen. Nielsen heeft 18 procent van de markt. In Nederland zijn TNS Nipo en GfK beide flinke spelers en zouden samen marktleider worden.
GfK ziet zich genoodzaakt om in plaats van het nastreven van een fusie met TNS een financieel bod uit te brengen. Ze onderhandelt daartoe met een financiële partner. Dat moet een flink bod worden, want met een 1,1 miljard pond (1,4 miljard euro) biedt WPP een premie van maar liefst 52 procent op de koers van TNS. TNS wees de avances van WPP overigens de afgelopen maanden al drie keer af.
iPhone en nepdagboek
Helaas stopt juist nu het nepdagboek van Steve Jobs. Journalist Daniel Lyons heeft er genoeg van en vreest ook satire te bedrijven met een man die wellicht kampt met gezondheidsproblemen. Een poging om een ander te fingeren, zoals de getergde Jerry Yang van Yahoo, had geen succes.
Ook in de VS neemt de koorts toe over de komst van de iPhone, maar gelukkig niet alleen met deelname aan de marketing door journalisten. Cnet bespreekt andere smartphones nadat ze eerder al de gebreken opsomde.
De Pers economischer
De introductie hier voor de iPhone gaat gepaard met de nodige redactionele aandacht, onder meer in Trouw. En ook deze publicatie schrijf: "Steve Jobs is er opnieuw een meester in: een hype creëren rond een nieuw product uit zijn Apple-stal." Dus nog maar een verkoopverhaal erbij; Zombie-journalistiek. Ook De Telegraaf heeft veel iPhone nieuws en het AD staat in de rij voor het ding met een ANP-video.
NRC Handelsblad zette zojuist een uitstekend testrapport online, met toegevoegd minibesprekingen van twee concurrenten van de iPhone.
Zowel wat betreft exploitatie als inhoud gaat De Pers meer op de economische tour. Baas Ben Rogmans bekent dat hij het budget met ’60 tot 70 procent’ heeft overschreden, en verkleint de redactie van 51 tot 43 man (m/v). De omzet verdubbelt dit jaar. De krant gaat inhoudelijk meer financieel-economisch nieuws brengen, en stopt met de zaterdageditie vanwege distributieproblemen. Het verlies is overigens volgens Rogmans ‘zeer veel lager’ dan de eerder genoemde 60.000 euro per dag.
De Pers zelf bericht over een nieuwe rubriek op Marktplaats: ‘Spiritualiteit en New Age’. Tijd om eens een leuk aanbod te verzinnen, nietwaar. O ja, hier staat Spiritualiteit en New Age met wat voorbeelden van deze zelfbedrogsector.
Kort: binnenkort begint de verkoop van Reed Business.
Minder overheidsbestedingen aan media. Geruststellend: een lek in de DNS verholpen. Het zat er overigens al een half jaar…
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond