Deel dit artikel
-

Offshore software development loont

Multinationals zoals IBM, Microsoft en Hewlett Packard maken gebruik van software-development-faciliteiten in India, Pakistan en Rusland (in jargon offshore software development genoemd) en besparen hiermee tot zestig procent op hun ontwikkelingskosten. Maar ook kleinere bedrijven realiseren zich dat het outsourcen van software-ontwikkeling zou kunnen leiden tot interessante kostenbesparingen.

Vooral voor webbouwers is offshore software development bijzonder geschikt. Deze bedrijven onderscheiden zich meestal door hun imago, door de manier waarop zij invulling geven aan de wens van de opdrachtgever. Zij zijn goed in e-business consultancy, of het maken van creatieve- en functionele ontwerpen. Niemand onderscheidt zich in het bouwen van de applicatie, of het programmeren van de daadwerkelijke code. Dat kan dan ook prima worden uitbesteed aan bedrijven in lage-lone landen. De voordelen hiervan zijn evident: significant lagere ontwikkelingskosten, meer flexibiliteit in ontwikkelcapaciteit en toegang tot een breed scala aan software-ontwikkelkennis. Dat betekent voor de webbouwers dat zij minder vast personeel hoeven aan te houden, terwijl ze toch grote projecten kunnen doen en tegelijkertijd kunnen ze zich focussen op de dingen waar ze zich werkelijk in kunnen onderscheiden.

Dat klinkt goed. Toch zijn er nog maar relatief weinig bedrijven die de stap zetten om software in lage-lonen landen te laten ontwikkelen. Hoe komt dat?

Om in lage-lonen landen software te laten ontwikkelen moet een aantal belangrijke barrières worden doorbroken. Zo moeten culturele verschillen worden geslecht. Als u software in Pakistan laat ontwikkelen, dan moet u bijvoorbeeld rekening houden met een vertraging in de productie in december of januari. Het is rond die tijd namelijk Ramadan in dat land. Buurland India, dat geen Islamitisch land is, biedt dan weer uitkomst. Daarnaast zijn er tijdverschillen. Als u zaken doet met een land in het Verre Oosten, zoals de Filippijnen of China, dan moet u er rekening mee houden dat het tijdbestek waarbinnen u dagelijks contact met elkaar kunt hebben minimaal is. Als uw werkdag begint, is hun werkdag al bijna voorbij. De Baltische staten, en Wit-Rusland zijn wellicht een betere keuze, gezien het beperkte tijdverschil. Verder zijn er in een aantal landen serieuze taalproblemen. Wellicht spreekt een contactpersoon in China redelijk Engels, maar kan de programmeur op de werkvloer uw Engelstalige functioneel ontwerp eigenlijk wel interpreteren? Of die navigatie in foutloos Engels maken?

Er is, kortom, te weinig controle op het ontwikkelproces. Dat betekent dat het outsourcen naar lage-lonen landen vaak eindigt in een teleurstelling. Vaak is het resultaat niet wat de opdrachtgever had bedoeld, of het systeem werkt functioneel wel, maar ziet er anders uit dan het oorspronkelijke creatieve ontwerp. U bent wellicht ongewild het slachtoffer geworden van de 'creatieve vrijheid' van de programmeur. Een niet ongebruikelijk verschijnsel.

Het is natuurlijk mogelijk om dit proces wel goed in de hand te houden. Immers, bedrijven als Microsoft, of Cisco lukt het al jaren om wel software te laten ontwikkelen in India. Maar deze bedrijven hebben dan ook afdelingen die hierin gespecialiseerd zijn. Dat is vaak niet rendabel voor bedrijven die relatief klein zijn. Er is een aantal bedrijven ingesprongen op deze behoefte. Zij overbruggen de barrières tussen de webbouwer en de ontwikkelaars in de lage-lonen landen. Zo zijn er sinds kort Shibuya (www.shibuya.nl) uit Amsterdam, en Nusource (www.nusource.nl) uit Rotterdam. Deze bedrijven functioneren als makelaar in softwarecapaciteit, waarbij waarde wordt toegevoegd door het bewaken van de kwaliteit. Deze bedrijven werken vanuit de klantbehoefte, en maken de vertaalslag naar technologie, terwijl de bedrijven in de lage-lonen landen vaak alleen vanuit technologie denken.

In deze tijd van bezinning en bezuiniging kan offshore software development dus een goed alternatief zijn voor het uitbreiden van het personeelsbestand (houdt de vaste kosten laag!). Of gewoon een effectief middel om kosten te besparen op die activiteiten waar een webbouwer zich niet onderscheidt van de massa: productie.

Deel dit bericht

2 Reacties

de zwarte pijl

Ik vind het een zeer egocentrische en kapitalistische gedachte en zeer ongezond voor onze eigen economie om alles maar op de lage lonen landen te gooien. Als we dit soort zaken gaan doorzetten in ons bedrijfsleven sabelen we onze eigen econmie neer zodat het aantal werklozen zal gaan groeien met alle gevolgen voor het bestedingspatroon en oplopende overheidskosten van dien. goedkoop is duurkoop zeg ik dan altijd maar!! En Nederlanders neigen altijd naar goedkoop maar niet tot elke prijs. Misschien moet Jasper de Vreugt eerst eens gaan besparen op zijn waarschijnlijk te dure leasebak, voordat je met dit soort semi oplossingen komt.

Mark-Jan Harte

Jasper schrijft: "Niemand onderscheidt zich in het bouwen van de applicatie, of het programmeren van de daadwerkelijke code. Dat kan dan ook prima worden uitbesteed aan bedrijven in lage-lone landen." Hier maakt hij twee denkfouten:1) Programmeren is wel degelijk onderscheidend, zoals elke gebruiker van software weet. Kwaliteit, performance, stabiliteit en snelheid van ontwikkelen zijn juist cruciale onderscheidende factoren tussen een goede en een slechte applicatie. Het feit dat Jasper dit niet belangrijk vindt, doet mij het ergste vrezen voor de sites en applicaties waar hij zijn klanten mee opzadelt. Zeer creatief, maar het werkt voor geen meter? 2) De relatie tussen niet-onderscheidend werk en lage lonen ontgaat mij. Kunnen mensen uit een land met een laag prijspeil niet creatief zijn? Zijn hun breinen door vitaminetekort aangetast zodat ze alleen nog maar dom programmeerwerk kunnen doen? Mijn persoonlijke ervaring met programmeurs uit Pakistan is dat ze zeer creatief zijn, ook op designvlak. Maar misschien eten ze veel groente en fruit daar. Overigens ben ik het wel met Jasper eens dat offshore development geld kan besparen, maar alleen vanwege de lagere lonen. Communicatie kan een probleem zijn, maar dat kun je ook anders oplossen: laat die mensen juist vrijer, in plaats van elke komma functioneel te specificeren. Maar ja, dan moeten ze wel creatief zijn. Zwarte Pijl:Wie er nu egocentrisch, als je vindt dat ontwikkeling in Nederland moet plaatsvinden? Mogen Indiërs geen geld verdienen? Of mag dat alleen als het niet ten koste gaat van Nederlandse banen? Het is juist een heel slechte trend als we de grenzen dichtgooien en protectionistisch onze eigen bedrijven proberen te beschermen. Dan krijg je een onnatuurlijke situatie, die uiteindelijk voor iedereen slechter is. Kijk maar naar de landbouw, waar ze de helft van het EU budget jaarlijks weggooien aan subsidies, waardoor boeren in Derde Wereld landen hun spullen niet kwijt kunnen door de kunstmatig lage prijzen op de wereldmarkt. Nee, dat is pas ethisch handelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond