Deel dit artikel
-

OM: ‘Ennetcom grootste aanbieder van versleutelde communicatie aan criminelen’

Het openbaar ministerie blijft volhouden dat het Nijmegse Ennetcom de grootste aanbieder is van versleutelde communicatie aan criminelen in Nederland met ook verkooppunten in West-Europa en Zuid-Amerika. Het bedrijf heeft vorig jaar al aangedrongen op rectificatie.

Het Landelijk Parket meldt dat politie en het openbaar ministerie toegang hebben gekregen tot 3,6 miljoen versleutelde berichten binnen de georganiseerde misdaad.

De gegevens zijn afkomstig van computerservers in Canada die op 19 april 2016 zijn neergehaald. Deze servers waren in gebruik bij het Nederlandse bedrijf Ennetcom. Een kopie van de gegevens is op 19 september 2016 door een rechter in Toronto beschikbaar gesteld aan het Nederlandse OM. De ontdekte gegevens kunnen leiden tot grote en beslissende doorbraken in strafzaken.

Het Nederlandse bedrijf garandeerde zijn klanten anonieme communicatie met behulp van aangepaste smartphones. Deze toestellen waren voorzien van encryptiesoftware (Pretty Good Privacy), die de inhoud van de berichten afschermde.

Het bedrijf en de eigenaar worden nog altijd verdacht van witwassen, omdat zij als criminele dienstverlener een uitgebreide criminele klantenkring zouden hebben bediend. De eigenaar is vorig jaar aangehouden en wacht na een periode van voorlopige hechtenis zijn strafproces vooralsnog in vrijheid af.

De PGP BlackBerry smartphones werden voor ongeveer 1500 euro verkocht. Vaak waren de microfoon en camera uit het toestel verwijderd. Het dataverkeer was voor de autoriteiten onzichtbaar door het gebruik van eigen computerservers in Nederland en Canada, die alle communicatie versleutelde. Het afgeschermde communicatienetwerk bestond uit ongeveer 40.000 geregistreerde smartphones.

Het grootschalig Nederlands strafrechtelijk onderzoek naar Ennetcom is voortgekomen uit onderzoeken naar liquidaties. TAl gauw bleek dat verdachten niet alleen gebruik maakten van (automatische) vuurwapens, zoals Kalasjnikovs, snelle gestolen auto’s en verboden stoorzenders, maar ook opvallend vaak van Ennetcom-telefoons met versleuteling.

De advocaten van Ennetcom wilden vorig jaar al dat het Openbaar Ministerie en politie de uitgebrachte persberichten over de zaak rectificeerden. Dat is niet gebeurd.

Het bedrijf verklaarde destijds: ‘Gelijk ieder ander willekeurig bedrijf (van broodbakker tot autodealer) kan Ennetcom onmogelijk uitsluiten dat criminelen gebruik maken van haar producten. Het feit dat door politie en openbaar ministerie kennelijk geconstateerd is dat zich onder de duizenden gebruikers van dat netwerk (enkele vermeende) criminelen zouden bevinden, rechtvaardigt geenszins het netwerk ‘crimineel’ te noemen en het netwerk toe te schrijven aan ‘Nederlandse en mogelijk buitenlandse criminelen’, net zo min het rechtvaardigt Ennetcom (en alle bij Ennetcom betrokkenen) te scharen onder ‘criminele dienstverleners’ en te betitelen als een bedrijf dat diensten aanbiedt ‘aan criminelen’.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond