Deel dit artikel
-

Omzet Nederlandse mobiele aanbieders blijft dalen

De mobiele markt in Nederland is in 2017 met 4,4 procent gekrompen tot 4,5 miljard euro. Marktonderzoeker Telecompaper denkt dat de markt dit jaar met twee à drie procent krimpt en in komende jaren omlaag blijft gaan met een kleine anderhalf procent.

De daling is niet te wijten aan gebrek aan interesse in de producten van de markt. In tegendeel. Nederland drinkt gulzig van het mobiele internet dat partijen als KPN, T-Mobile en Vodafone leveren en koopt daar graag ook televisie en vaste telefonie bij. Het punt is echter dat de omzetdaling uit mobiele telefonie groter is dan de stijging met mobiel internet.

Ook zaken als het wegvallen van inkomsten uit buitenlands gastgebruik op de netwerken en de verlaging van afwikkeltarieven werd in 2017 gevoeld. Ook spelen zaken als lagere buiten-de-bundelomzet en groei van SIM-only een rol.

Dat de jaarcijfers van Telecompaper zien.

“Mobiel dataverkeer blijft qua volume met dubbele cijfers groeien en de verwachting is dat het zal versnellen gezien de opkomst van steeds grotere databundels met zelfs unlimited dataplannen,” stelt Research Analist Alejandra van de Roer, auteur van het Dutch Mobile Operators rapport. “Operators worstelen ook met de vertaling van de vraag naar datadiensten naar hogere tarieven en omzetten. De sterke concurrentie en focus op multi-play pakketten laten hier ook weinig ruimte voor.”

Naar verwachting krimpt de mobiele markt tot 4,2 miljard euro in 2022.

Foto: jkfjellestad/ (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Erwin Boogert

SpaceX. Geen Tesla. Internet vanuit de ruimte bestaat natuurlijk al langer. Google bijv. is financier van O3B, dat breedband naar de ‘other 3 billion’ wil brengen vanuit de ruimte. SpaceX is in die zin een nieuwe toetreder, maar zal dat vast op zijn eigen manier doen.

Toen Iridium, SES, c.s. wifi in vliegtuigen mogelijk maakten, gingen ze ervan uit dat misschien wel zes businessclassreizigers per vlucht tientjes wilden betalen om online te gaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond