Deel dit artikel
-

ACM wil kabelnetwerk van VodafoneZiggo openbreken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat marktpartijen zonder eigen vast netwerk toegang moeten krijgen tot het kabelnetwerk van VodafoneZiggo. Op dit moment hebben alternatieve aanbieders alleen toegang tot het door de ACM gereguleerde koper- en glasvezelnetwerk van KPN.

In januari 2016 zijn Vodafone en Ziggo een jointventure aangegaan. Hierdoor hebben KPN en VodafoneZiggo volgens de toezichthouder een gelijkwaardige positie op de telecommarkt met elk een eigen vast- en een mobiel netwerk.

De ACM stelt vast dat KPN en VodafoneZiggo zonder regulering gezamenlijk aanmerkelijke marktmacht (AMM) zouden hebben op de markt voor vaste netwerken. Door de dominante positie van KPN en VodafoneZiggo op de markt voor vaste telecomnetwerken is er zonder regulering onvoldoende concurrentie. De ACM stelt daarom voor beide partijen te reguleren.

De ACM wil binnenkort een aangepast ontwerpbesluit voorleggen aan de Europese Commissie. Daarop kunnen de betrokken partijen eerst nog reageren.

KPN heeft al wel een voorstel ingediend bij de ACM waarmee langdurige toegang voor afnemers wordt gegarandeerd tot het vaste netwerk van KPN, tegen marktconforme tarieven waar de ACM toezicht op kan houden. Het bedrijf wil zo voorkomen dat nieuwe regulering zal leiden tot ‘langdurige onzekerheid in de Nederlandse markt, waardoor investeringen en innovatie worden belemmerd, iets wat niet in het belang is van de Nederlandse consument.’

Enkele jaren terug liep de discussie over verplichte toegang tot de kabel van Ziggo ook al. Partijen als Tele2 wilden toen analoge tv aanbieden. De toen nog gescheiden kabelaars Ziggo en UPC hebben destijds met succes een zaak aangespannen tegen de Staat. De rechtbank constateerde dat gedwongen doorverkoop niet zorgt voor meer concurrentie op de Nederlandse kabelmarkt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond