Deel dit artikel
-

Tele2 en T-Mobile: ‘We worden een sterke nummer 3’

Er lijken twijfels over de vanochtend aangekondigde fusie van Tele2 Nederland en T-Mobile. Veel vragen van analisten en journalisten tijdens de webcast van het Zweedse bedrijf gingen zojuist over de noodzakelijke goedkeuring door de EU. Daarmee is nog niet gepraat.

“Wij zijn overtuigd dat de overname wordt goedgekeurd, omdat we tegengas kunnen geven aan een duopolie met een marktaandeel van 80 procent, zegt Groep CEO Allison Kirkby van Tele2. “De combinatie is beter voor de Nederlandse consumenten.”

Wie de overname van Tele2 mag beoordelen is nog niet duidelijk. In eerste instantie is het oordeel aan ACM, als de overname ook Europese consequenties heeft, dan kijkt de Europese Commissie er naar.

Kirkby hield wel een slag om de arm. Als de overeenkomst niet doorgaat worden andere opties onderzocht. Er is 25 miljoen euro gereserveerd voor het geval de overname wordt afgekeurd.

De bedrijven zijn complementair, maar de merkpositie is momenteel wel verschillend, erkende CEO Jon James van Tele2 Nederland (foto). “Maar samen staan we sterker”.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een buitenlands telecombedrijf wordt samengevoegd met een Nederlandse entiteit. Vodafone Nederland en Ziggo besloten eerder tot een fusie.

De grote zwakheid van de nieuwe combinatie blijft de vaste markt, terwijl dat juist wordt aangevoerd als de reden om de krachten te bundelen. Ongeveer een jaar geleden nam T-Mobile Nederland Vodafone Thuis over. Dat onderdeel had toen ongeveer 150.000 klanten. Tele2 verliest breedbandklanten. James meent echter dat de breedbandmarkt wel degelijk wordt versterkt. “Daar ga je nog veel over horen.”

Over mogelijke ontslagen wilde James nog niet ingaan, al zijn kostenbesparingen wel onderdeel van het plan.

Deel dit bericht

3 Reacties

bert

Lijkt me niet het doel geweest om 4 4G bundels te veilen om ze daarna weer samen te voegen. Mobiel is in Nederland lekker scherpe markt. Vast is juist drama, en daardoor is mobiel de concurrent van vast. Zou heel slecht zijn als de AFM dit goed keurt. Maar met Trump light in Den Haag zou goedkeuring me niks verbazen.

roy

Dit gaat gewoon door. En terecht ook: Vodafone en Ziggo mochten fuseren. Beide hebben elk meer klanten dan Tele en TMobile en samen. Ziggo heeft een vast netwerk dat giga veel groter is dan dat van Tele2 (dat al jaren te koop staat).

Positie van beide merken is anders, maar TMobile verzorgt nu al een deel van de mobiele aansluitingen voor Tele2, terwijl Tele2 het nodige op vast gebied doet voor TMobile. Beide zitten met prijs/product bij elkaar op schoot.

Prima mix dit waar KPN en VF/Z veel last van kunnen gaan krijgen.

bert

Probleem is wel dat Ziggo Vodavoon bij nader inzien niet mocht. Het heeft de EU achter de oren doen krabben, waardoor ze recent veel strenger zijn. Terecht, want Ziggo/KPN op vast is vreselijk geweest voor aanbod, innovatie en prijzen.

BTW, wie heeft er trouwens Voda mobiel? Ken niemand op dat netwerk. Hebben die allemaal deals bij grote multinationals of zo?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond