Deel dit artikel
-

Omzet Nederlandse mobiele operators krimpt

De omzet van mobiele aanbieders in Nederland is vorig jaar met 3,8 procent afgenomen, bijna tien keer meer dan de daling in 2010.

De sterke groei van mobiele data zorgden er in 2010 niet voor dat mobiele telecomaanbieders de terugval in omzet uit spraak- en sms-verkeer konden compenseren. Onderzoeker Telecompaper rekent voor dat de brancheomzet afnam met 3,8 procent tot 6,1 miljard euro.

Regulering van de beltarieven, sterke concurrentie en het negatieve economische sentiment zijn de drie belangrijkste redenen voor deze afname. Ook lopen de inkomsten uit sms terug, omdat steeds meer consumenten diensten als Whatsapp, eBuddy XMS, Twitter en Facebook gebruiken om met bekenden te communiceren.

Dit jaar zal de brancheomzet nog met een procent teruglopen en in de jaren tot 2016 zal die weer gestaag oplopen tot 6,3 miljard euro.

In 2011 was 36,5 procent van de omzet afkomstig uit sms en mobiel internet.

Telecompaper rekent voor dat enkel Vodafone een stijging liet zien, van 1,3 procent. T-Mobiles verkopen liepen met 2,8 procent terug. Die van KPN met 7,4 procent.

Het netwerk van KPN is nog steeds de nummer een met een marktaandeel van 47 procent. Vodafone en T-Mobile hebben respectievelijk 28 en 25 procent van de markt in handen.

Het aantal SIM-kaarten nam afgelopen jaar met 4,2 procent toe, tot 21 miljoen. Dat houdt in, dat er per vier Nederlanders vijf actieve SIM-kaarten in omloop zijn.

Foto: Alan Cleaver (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Luuk

Sterke concurrentie? Ja hoor, laat me niet lachen! Vandaar dat de NMa afgelopen december nog invallen heeft gedaan bij zowel KPN, Vodafone als T-mobile vanwege prijsafspraken.

In de mobiele telecom markt zijn slechts 3 grote spelers, dus die geen echt geen prijzenoorlog tegen elkaar beginnen. Van sterke concurrentie is mijns inziens dus ABSOLUUT geen sprake.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond