Deel dit artikel
-

Onderbouwde aannames

Binnen twaalf tot veertien maanden wil het Nederlandse bedrijf NedStat naar de beurs. Het bedrijf staat vooral bekend om de software voor bezoekersstatistieken. In augustus 1999 nam Orange Fund NV een belang van vijftien procent in het 31 werknemers tellende bedrijf. Voor de vaststelling van de waarde van NedStat werd de Discounted Cash Flow methode gebruikt.

NedStat-directeur Hans Veldhuizen: ?Om de waarde van NedStat te bepalen hebben we een gedegen businessplan opgesteld. We hebben de corebusiness gedefinieerd, een verdienmodel opgesteld en bovendien de concrete verwachtingen voor de komende anderhalf tot twee jaar vastgelegd. Tegelijkertijd kun je daarbij een aantal uitgangspunten opstellen: als we een bepaalde grootte willen bereiken, kunnen we ook kwantificeren hoeveel mensen we daarvoor nodig hebben en hoe groot ons marketingbudget zal moeten zijn. Ook kun je vaststellen hoeveel pakketten je daarvoor zult moeten verkopen, of hoeveel abonnementen. Al die omzetverwachtingen in de toekomst geven een indicatie voor de waardering van je bedrijf nu. Dat zijn de kerncijfers waarop je je bedrijfsvoering kunt enten.?
?Natuurlijk gaat het daarbij altijd om aannames. De uiteindelijke waardering zal toch iets zijn waarin de investeerders je maar moeten geloven. Zij moeten vertrouwen uitspreken in je product. De een vindt het X waard, de ander Y. Als je verwacht dat je met je producten binnen enkele jaren marktleider bent, moet je die aanname toch weer terugbrengen tot een waarde van je bedrijf nu. Dat blijft een beetje natte vingerwerk.?

?We zijn met Orange Fund zonder vervelende handjeklap-onderhandelingen tot een akkoord gekomen. Natuurlijk speelde wel mee dat onze producten op dat moment al draaiden, en dat we dus duidelijk konden laten zien wat de potentie van NedStat is.?

www.nedstat.nl

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond