Deel dit artikel
-

Onderzoek: hoe meer e-books, hoe meer lezers

Een Amerikaans onderzoek laat zien dat de Nederlandse boekenbranche snel de impasse moet doorbreken met e-books. Het aanbod in Nederland is klein, maar het onderzoek toont aan dat hoe meer digitale boeken er zijn hoe meer lezers er komen.

Naarmate er meer titels beschikbaar zijn, wordt er meer gelezen en worden er eerder boeken gekocht dan geleend. Pew Internet onderzocht het leesgedrag onder Amerikanen in 2011 en keek naar de veranderingen daarin voor en na de decembermaand.

De drempel om digitaal te gaan lezen is laag. Deze vorm van betaalde downloads is te nuttigen op computer, tablet, e-reader of telefoon. Toch blijkt er een drempel in de acceptatie van digitaal lezen te liggen. Die ligt in het aanbod.

Slechts twintig procent van de lezers die een boek zoekt, zegt deze altijd te kunnen vinden als download. Vijftig procent vindt de titels meestal, maar een kwart vind die bijna tot nooit. Bakstenen winkels met papieren boeken winnen het op dat punt nog van de downloadwinkels.

Niettemin omarmt de Amerikaanse consument het nieuwe lezen enthousiast. Er zijn maar twee scenario’s waarin het papieren boek beter is dan het digitale: voorlezen voor kinderen en ruilen.

Pew Internet constateert, dat 21 procent van de Amerikanen afgelopen jaar een e-book las. Wanneer daar ook digitale magazines bij worden geteld, loopt dat percentage op tot 43 procent. Eigenaren van e-bookreaders lezen meer dan de groep die geen leestoestel heeft: 24 versus vijftien boeken in het jaar.

De groep zonder een digitale lezer kromp afgelopen december behoorlijk. Eind november 2011 had zeventien procent een tablet of e-reader. Na kerstmis was dat 21 procent.

Het onderzoek laat ook zien dat het lezen van e-books niet per se plaatsvindt op een e-reader. Zo blijkt dat 42 procent van de lezers daar ook wel eens zijn desktop of laptopcomputer voor gebruikt, 29 procent gebruikt de smartphone en 23 procent een iPadachtig apparaat.

In Nederland zijn zo’n tienduizend titels beschikbaar om digitaal te lezen. Daar zit vooralsnog weinig groeiversnelling in.

Foto: Orange County Archives (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

andre opdam

je kunt niet zomaar onderzoek van de Amerikaanse leescultuur over die van Nederland heen leggen. Nederlandsers lezen enorm veel en hechten nog aan de fysieke vorm van een boek. Het percentage digitaal is 1% van de gehele markt. Dat is te beperkt om daadwerkelijk een verschil en cultuuromslag te maken. Vanzelfsprekend zal een groter aanbod bijdragen aan mee acceptatie. Echter zo maar conclusies trekken op basis van een US onderzoek is de opmerking die ik maak. De vraag is dan ook welk NL onderzoek van uitgevers of online verkopers is er?

Remco Bolwerk @justthebarebone

@andre … “je kunt niet zomaar onderzoek van de Amerikaanse leescultuur over die van Nederland heen leggen” – is misschien waar maar ik vind het zo logisch dat las je meer e-books hebt dat je meer lezers krijgt, zeker nu de technologie zo betaalbaar is geworden. Ik kan het alleen niet cijfermatig onderbouwen.

Overigens: de prijs van een digitale versie van het boek is in Amerika al vaak meer dan een normaal boek (Bron: BNR) … Ik denk ook dat uitgevers hier een leidende rol moeten gaan spelen.

Don van Riet

De Nederlandse uitgevers stellen expres aan de Nederlandse bibliotheken bijna alleen maar de op E-readers slecht leesbare PDF-boeken ter beschikking. Voor de epub-versies moet je of (te) veel betalen, of het clandestiene circuit in. Volgens mij heeft men in de USA door de ontwikkeling in de muziekindustrie nu eerder door wat je vooral NIET moet doen. Qua kosten zullen fysieke boeken op den duur steeds duurder worden t.o.v. de digitale versies, e.e.a. is onontkoombaar.

hanco naninckl

Ik zal het toejuichen als er meer E-books komen. Inmiddels heb ik drie boeken geschreven die ik graag wil laten uitgeven door erkende uitgevers. Als dat niet lukt, maak ik er E-books van en verspreid ze via mijn eigen website en doe gerichte marketinginspanningen.

patrick leemans

Hanco Nanicki heeft groot gelijk, denk ik. Succes, Hanco !

Niels Bakker

@ Andre: zie voor een samenvatting van het onderzoek: http://www.leesmonitor.nu/page/10006/Digitalisering

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond