Deel dit artikel
-

Online bestedingen groeien met 7 procent naar 8,2 miljard euro

De online bestedingen van Nederlandse consumenten komen in het eerste kwartaal van 2022 uit op 8,2 miljard euro, een stijging van 7 procent ten opzichte van het eerste lockdown-kwartaal van 2021. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland.

De groei wordt aangejaagd door diensten (+125%). Voor producten is er dit kwartaal geen groei, maar een krimp van 18 procent. Tegelijkertijd liggen de online bestedingen van producten nog altijd op een hoger niveau dan in het eerste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2019 (pre-corona).

Na een sterk vierde kwartaal in 2021 is ook begin 2022 de opleving van de dienstensector goed te zien. Zo kennen de categorieën Pakketreizen en Tickets voor Attracties & Evenementen een verviervoudiging wat betreft de online aankopen én de online bestedingen.

Consumenten hebben, ondanks de lockdown begin dit jaar afgelopen kwartaal, wel het vertrouwen gehad dat ze dit voorjaar en deze zomer weer op reis kunnen gaan.

Alle categorieën laten echter ook een daling zien in de online bestedingen en alleen Food/Nearfood en Media & Entertainment ervaren een lichte stijging in de online aankopen.

Het aantal online cross-border aankopen blijft nog steeds dalen als gevolg van een daling in de cross-border aankopen. De online cross-border bestedingen zijn wek gestegen met 44 procent en liften mee met de sterke groei in online cross-border bestedingen aan diensten,

Het gebruik van de smartphone voor online winkelen blijft nog altijd groeien. Een op de drie online aankopen wordt in in het eerste kwartaal van 2022 gedaan via de smartphone. Vooral in de categorieën Food/Nearfood en Media & Entertainment stijgt het gebruik van de smartphone. De desktop en laptop blijven met een gezamenlijk aandeel van 51 procent belangrijk voor het doen van online aankopen.

Nog steeds wordt 70 procent van de online aankopen met iDEAL afgerekend, goed voor 47 procent van de online bestedingen. De sterkste groei in de online bestedingen is weggelegd voor Apple Pay. Het gebruik van iDEAL als betaalwijze voor online cross-border aankopen is dit kwartaal licht gedaald ten gunste van de creditcard. Dit komt doordat dit kwartaal veel aan internationaal reizen wordt besteed en dit wordt veelal met creditcard betaald.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond