Deel dit artikel
-

Online roman gebruikt geotagging voor illustraties

Met geotagging kunnen geografische gegevens aan andere media worden gekoppeld. De Duitse Christoph Benda heeft met wat fantasie een nieuwe invulling gevonden voor dit fenomeen. De tekst van zijn roman wordt op elke pagina geflankeerd door een Google Maps-illustratie.

Waarom gebruik ik de geografische coördinaten in mijn verhaal niet om een online roman te illustreren met Google Maps? Een creatieve Duitser moet het zich hebben afgevraagd voor hij aan de slag ging met het interactieve boek ‘Senghor on the Rocks’.

Elke illustratie laat een kaart zien van de plek waar het verhaal zich op dat moment afspeelt. Als bijvoorbeeld de locatie in het verhaal verandert, dan laat de illustratie een geanimeerd beeld zien van de route die wordt afgelegd.

Er moeten flink wat uren in het ‘illustreren’ van de roman zijn gaan zitten. Het online boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel alleen al beslaat 421 pagina’s.

De ontwikkelaars van het project hebben hiervoor hun eigen extensies moeten schrijven voor de Google Maps-API. Zo geeft een cursor bijvoorbeeld beweging aan en wordt op sommige illustraties ook ingezoomd of uitgezoomd op bepaalde plekken.

Daarnaast veranderen de kaarten ook bij nacht of ochtend. Leest de internetter een stuk waarbij het verhaal zich afspeelt in de vroege ochtenduren dan is de illustratie lichter dan de passages die zich afspelen in de schemering of avonduren.

De roman, uitgegeven onder een Creative Commons-licentie, is voorlopig alleen nog in het Duits te lezen.

Er zijn ook andere initiatieven bekend waarbij Google Maps gebruikt wordt om een verhaal te illustreren. Zo wordt het boek ‘The 21 Steps’ van Charles Cumming verteld via de markeringspunten op een Google Map. Hier volgt de lezer de hoofdpersoon in een reis van Londen naar Edinburgh.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond