Deel dit artikel
-

Ontslagen bij Yahoo! na daling winst

Yahoo! gaat 420 medewerkers ontslaan nadat het in het eerste kwartaal de omzet zag dalen en er een verlies is geleden. Het concern gaf eerder al aan dat het minder goede resultaten verwachtte voor het eerste kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is de winst van 67,6 miljoen dollar teruggelopen tot een verlies van 11,4 miljoen dollar.

De omzet van Yahoo! daalde in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar van 230,8 miljoen dollar naar 180,2 miljoen dollar. Analisten hadden voorspeld dat de omzet 172,4 miljoen dollar zou bedragen. In vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar, toen de omzet nog 310,8 miljoen dollar bedroeg, is de teruggang aanzienlijk.

Ondanks de tuimeling in de winstcijfers liet Yahoo! ook daarbij resultaten zien die hoger lagen dan de voorspellingen van analisten. Bedroeg het vorig kwartaal de winst nog 80,2 miljoen dollar, in het eerste kwartaal van dit jaar is dat veranderd in een netto verlies van 11,4 miljoen dollar (2 dollarcent per aandeel). In vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar liep de winst ook terug, toen werd een winst geboekt van 67,6 miljoen dollar (11 dollarcent per aandeel)

Als een van de redenen voor het tegenvallende resultaat noemt Yahoo! al enige tijd de teruglopende inkomsten uit advertenties. Het bedrijf probeert op allerlei manieren minder afhankelijk te worden van deze inkomstenbronnen. Zo sloot het onlangs een overeenkomst met diverse platenmaatschappijen om ook te voorzien in muziekdistributie. Eerder vroeg Yahoo! al geld voor het gebruik van het veilinggedeelte op de site.

Om weer tot winstgevendheid te komen gaat Yahoo! niet alleen twaalf procent van het personeel ontslaan (420 mensen), maar ook bezuinigen op marketing en meer outsourcen.

Yahoo! liet weten dat het bezoek aan de site stijgt. Het aantal unieke bezoekers steeg van 145 miljoen in maart vorig jaar naar 192 miljoen dit jaar. Het aantal actieve, geregistreerde gebruikers steeg van 42 miljoen vorig jaar maart naar 67 miljoen in maart dit jaar. Ten opzichte van december is het aantal pageviews gestegen met 22 procent tot 1,1 miljard per dag.

Voor het tweede kwartaal verwacht Yahoo! een omzet van tussen de 165 en 185 miljoen dollar. Het bedrijf verwacht dat de opbrengst (voor belastingen, rente en afschrijvingen) in het komende kwartaal zal liggen tussen een verlies van 10 miljoen dollar en break-even. Voor het gehele jaar denkt Yahoo! dat er een winst (voor belasting, rente en afschrijvingen) komt variërend tussen break-even en 50 miljoen dollar winst.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond