Deel dit artikel
-

‘Ontwerpfout Intel kan leiden tot tragere cloud’

Een ernstige ontwerpfout bij Intel chips leidt mogelijk tot tragere pc’s en clouddiensten zoals die van Amazon, Microsoft en Google. Het gaat dan vooral om diensten die virtuele machines draaien.

Gisteren maakte Intel een ernstige tekortkoming van zijn Intel chips bekend. Zo zou het beveiligde kernelgeheugen kunnen worden uitgelezen, waar vaak ook wachtwoorden en logingegevens worden opgeslagen. Het lek wordt aangetroffen in nagenoeg alle Intel chips van de laatste tien jaar. Ook processoren van AMD en ARM vertonen hetzelfde mankement.

De oplossing is niet zo simpel. Er wordt gespeculeerd dat de prestaties van computers als gevolg van een patch met 5 tot 30 procent zullen dalen, omdat het kernelgeheugen geïsoleerd moet worden van de gebruikersprocessen. Intel zegt dat de impact minder groot is dan wordt gesuggereerd.

Behalve clouddiensten worden ook computers met Windows, macOS en Linux getroffen. Inmiddels is er al een patch voor Linux en die laat in combinatie met een Intel Core processor flinke prestatieverlagingen zien.

Amazon zou het lek vrijdag al dichten en Microsoft heeft een zogeheten reboot aangekondigd voor Azure.

Dit bericht is 10 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond