Ook KPN heeft plannen voor WLAN

KPN heeft plannen voor Wireless LAN. "Natuurlijk zijn wij bezig met WLAN, het zou vreemd zijn als we dat niet deden", zegt woordvoerder Bram Oudshoorn, die geen nadere details wil geven. KPN gaat hiermee onder meer zijn Japanse partner NTT DoCoMo en de Europese concurrenten British Telecom en Deutsche Telekom achterna.
Oudshoorn onkent geruchten in een aantal media dat KPN niets zou zien in de draadloze communicatienetwerken voor openbare plekken. De KPN-woordvoerder zegt verder met nadere mededelingen over de W-LAN-plannen te komen "zodra de tijd daar rijp voor is". Volgens Oudshoorn ligt WLAN "in het verlengde van onze netwerken". Hij wijst er ook op dat met MXstream van KPN al WLAN binnenshuis mogelijk is.
NTT DoCoMo en British Telecom komen deze zomer al met WLAN. De Japanners gaan van start op negen lokaties in Tokio en omgeving, die snel moeten worden uitgebreid. De gebruiker betaalt volgens The Wall Street Journal 2000 yen (bijna 17 euro) per maand voor onbeperkt internettoegang. BT hoopt volgend jaar vierhonderd zogeten hotspots in het Verenigd Koninkrijk te hebben. Dat moeten er in 2006 minstens 4000 worden. Deutsche Telekom ontvouwt zijn plannen pas na de zomer.
In Nederland biedt het Amsterdamse ICT-advieskantoor Meganova onder de naam Hubhop.com WLAN aan, waarbij vrijwilligers een (op een kabel- of adsl-modem aangesloten) basiszendstation openstellen voor andere gebruikers. Het eveneens Amsterdamse Aervik biedt een netwerk aan van hotspots, voornamelijk in zakenhotels.
In de VS wint WLAN snel aan populariteit: enkele tientallen vliegvelden zijn voorzien van aanluitingen en steeds meer bedrijven schaffen kabels af. In een analyse van de Amerikaanse WLAN-sector noemde het gezaghebbende blad Red Herring Proxim (met onder meer Philips als klant) en Mobilian technologisch veelbelovende partijen.
Ook Boingo Wireless en Intersil lijken een goede toekomst te hebben. Red Herring twijfelt nog over Altheros Comm. en (de W-LAN-unit van) Intel. BT werkt voor de technologie van de hotpoints samen met Motorola; Cisco maakt de internettoegang mogelijk. Nokia en IBM maakten in april duidelijk zich ook op deze markt te willen begeven.
Gebruikers van W-LAN surfen via het vaste net, waarbij het laatste stukje draadloos is. Dat gebeurt via een ontvangststation met een veel hogere capaciteit dan umts (11 Mbps in plaats van 2). W-LAN functioneert via modems met een reikwijdte van ongeveer 150 meter, die op bijvoorbeeld op stations, vliegvelden of kantoren staan, de zogeheten hotpoints. Dit netwerk kan natuurlijk steeds verder uitbreiden. Het maakt gebruik van het wi-fi-protocol 802.11.b. Volgens kenners hebben echter de zogeheten a en g-protocollen, die snelheden tot 54 Mbps kunnen halen, de toekomst.
Onderzoeksbureau Forrester waarschuwde eind vorig jaar telecombedrijven de slag om W-LAN niet te missen. Grote bedrijven gebruiken steeds vaker W-LAN hotspots op vliegvelden en in hotels, zodat de vraag naar umts daalt. Ook stelen Mobile Virtual Network Operators (MVNO's) met W-LAN hotspots bestaande klanten van de telco's. Daarom moeten die telco's snel hotspot-contracten afsluiten met eigenaren van aantrekkelijke lokaties, meent Forrester.
Daarnaast kunnen telco's volgens Forrester met W-LAN belangrijke lessen over het beprijzen, factureren en managen van datadiensten opdoen. Het bureau spreekt van een "belangrijk testgebied" voor toekomstige gprs- en umts-diensten. Daarnaast raadt het bureau telecommaatschappijen aan joint-ventures te vormen met ervaren W-LAN-partijen.
Tot slot biedt W-LAN volgens Forrester de telco's een unieke mogelijkheid om nieuwe contracten met grote bedrijven af te sluiten om voor hen W-LAN-netwerken te bouwen, die te integreren met corporate Virtual Private Networks en wireless voice via ip te leveren. Dit kunnen zij doen door partnerovereenkomsten aan te gaan met systeemintegrators als Accenture en PricewaterhouseCoopers, aldus Forrester.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Thomas Vasen
Zoals met iedere technologie is het ook met WiFi in Zweden al wat verder gevorderd. De PTT, Telia, verzorgt al geruime tijd een WLAN dienst onder de naam {HomeRun; http://www.homerun.telia.com/eng/ }. Met HomeRun run je het Internet op in de luchthavens, koffiehuizen en in een enorme lijst van hotels in het hele land. Bovendien heeft Telia access points opgezet in SAS lounges in de rest van de wereld. De eerste rooming agreements zijn ook al getekend met {MegaBeam; http://www.megabeam.com } in Italië. Ik geloof in WiFi netwerken omdat het een stuk eenvoudiger op te zetten is in vergelijking met andere mobile data netwerken. Dit komt vooral omdat het gebaseerd is op open standaarden. Tevens is het gebaseerd op een frequentie die in de meeste landen vrij is, en er dus geen licentiekosten voor betaald hoeven worden. De diensten die nu geleverd worden zijn uitstekend bruikbaar voor remote access via een Laptop. PDAs met WLAN ingebouwd zullen snel populair worden. Ik hoop dat de zontent providers deze keer goed kijken naar wat de consument wil, en hoe die van de diensten gebruik wil maken. De snelheid is er, de technologie is er, maar de vertaling naar gebruiksvriendelijke mobile diensten moet naar mijn idee nog gemaakt worden.
netslave
http://www.freenetwork.org GRATIS WLAN in heel seattle 🙂