Deel dit artikel
-

Ook Microsoft lanceert online kantoordiensten

Niet alleen Adobe kondigt nieuwe online diensten aan. Ook Microsoft kwam vandaag met een aankondiging.

Veel zakelijke klanten geven de voorkeur aan een maandelijks abonnement op een applicatie boven een licentie omdat het goedkoper is dan zelf de software te beheren.

De komende maanden gaat Microsoft e-mail-, instant-messaging-, en collaboratiesoftware aanbieden aan bedrijven die meer dan 5.000 werknemers in dienst hebben. De applicaties draaien op servers die in Microsofts datacenters staan. De bedrijven hebben toegang tot de software via het internet. Dit is een grote verandering voor Microsoft want het gebruikelijke businessmodel van de softwaregigant is om software te verkopen die lokaal op de computer van de klant draaien. 

De nieuwe online diensten moeten concurreren met soortgelijke diensten van Salesforce.com en Google. Ontwikkelaar Salesforce.com verwacht dat binnen niet al te lange tijd online diensten de traditionele desktopsoftware zullen vervangen. Microsoft is nog niet zo ver en zet de komende jaren in op ‘software plus'-diensten. Bij deze diensten kunnen klanten via het internet extra's krijgen voor gekochte software.

Een voorbeeld van een dergelijke nieuwe dienst is Microsofts Office Live Workplace. Met deze dienst kunnen werknemers Word-documenten, Excel-spreadsheets en PowerPoint-presentaties via het internet met elkaar delen. Werknemers kunnen collega's toestemming geven om bestanden te bekijken en er commentaar op te geven, zelfs wanneer deze geen Microsoft Office hebben geïnstalleerd.

Andere nieuwe online diensten die Microsoft gaat lanceren zijn Exchange Online, Office SharePoint Online en Office Communications Online. Exchange is Microsofts e-mail-applicatie, SharePoint is Microsofts collaboratiesoftware en Communications is zijn instant-messagingclient.

Bedrijven die niet willen dat Microsoft hun e-mail en ander kritieke software host, kunnen nog steeds gewoon een licentie voor de applicaties kopen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond