Deel dit artikel
-

Ophef rondom licenties Buma/Stemra

De prijzen voor embedded muziekwerken die Buma/Stemra bekend heeft gemaakt, liggen onder vuur. De eerdere toezegging dat secundaire openbaarmakers zoals weblogs en profielpagina’s op Hyves hiervoor niet hoefden te betalen, wordt teruggedraaid.

Dat Buma/Stemra per 1 januari 2010 nieuwe digitale licenties zou introduceren voor zowel nieuwe als bestaande vormen van digitaal muziekgebruik, was al bekend. Afgelopen week deed de club de tarieven hiervoor uit de doeken.

De muziekrechtenorganisatie maakte al enige tijd geleden bekend de huidige digitale licenties de deur uit te doen en introduceerde toen nieuwe, op techniek gebaseerd licenties. Met de veranderende technologieën moeten muziekrechten op andere wijze worden geëxploiteerd. Hiervoor werd de structuur van nieuwe licenties in het leven geroepen.

Voor het plaatsen embedded content, zowel Bedrijfsmatig en niet-bedrijfsmatig, wordt, zo is nu bekend, 130 euro in rekening gebracht bij 6 embedded files. Dit geldt dus ook voor mensen die een YouTube-muziekvideo op hun profiel plaatsen. Voor meer video’s betaald de gebruiker hogere, andere tarieven.

Antal de Waij, toen nog werkzaam bij Buma/Stemra, schetste tijdens het Nationaal Omroepcongres vorig jaar een landschap waarin veranderende technologieën nieuwe eisen stellen aan de wijze waarop muziekrechten worden geëxploiteerd.

Voor de nieuwe licenties haalde De Waij toen ook de situatie van embeddable video’s aan Hij liet toen het volgende weten: “De doelsites, secundaire openbaarmakers zoals weblogs en profielpagina’s op Hyves, rekenen alleen af als de video’s commercieel worden gebruikt.”

Bij Buma/Stemra wist men niet direct antwoord te geven op de vraag of deze toezegging hiermee wordt teruggedraaid. Wel houdt de organisatie morgen een bijeekomst waarin meer uitleg gegeven wordt over de tarieven voor de nieuwe licenties.

Internetjurist Arnoud Engelfriet werpt, terecht, de vraag op of embedden überhaupt  inbreuk op auteursrechten oplevert.

Pieter Omtzigt en Nicolien van Vroonhoven-Kok, beide CDA-kamerleden, stelden de verwachtte kamervragen, vooral gericht op de jongere doelgroep. Zo vroegen zij zich onder meer af of dit betekende dat ‘ieder kind en jongere die op Hyves een Youtube-filmpje of iets dergelijks plaatst een rekening van ten minste 130  euro zal krijgen van Buma/Stemra’.

Organisatie Bits of Freedom is van plan een open brief naar Buma/Stemra te sturen. Het concept van de brief staat al op de site. De organisatie roept anderen op om commentaar in te sturen.

Deel dit bericht

9 Reacties

Bram

Belachelijk! Werkelijk waar: bel-ac-he-lijk.

Remco

Echt belachelijk deze regeling, muziekportalen zoals izender.nl en kabelradio.nl zijn hierdoor ook heel beperkt geworden. Laten we hopen dat er snel wat gebeurt

Tom

Er is ook een petitie die je kan tekenen:  http://www.petitiononline.com/bumablog/petition.html

Frans Jan Boon

Als webby marketeer en muzikant kan ik maar 1 ding zeggen: Buma/Stemra schiet hiermee zichzelf en haar doelgroep (muzikanten en hun record labels) in de voet. Deze groep is erbij gebaat dat hun muziek resp. artiesten gepromoot worden door fans en liefhebbers. Het laten embedden van muziek vanaf sites als youtube en last.fm op profielen en blogs is hierbij een belangrijk instrument. Valt dat weg, dan mis je als muzikant/label veel exposure.

dd

de music industrie is de weg kwijt en daar valt buma stemra ook onder mee gaan met de nieuwe ontwikkelingen is toch een kunst

anoniem

Ff rekenen: 75% van NL heeft een eigen pagina / weblog / social page, stel dat 25% hiervan 6 muziekfilmpjes heeft geembed. mmm ff rekenen: 15.000.000 X 0,75 X 0,25 X 130 = 365.625.000 euro. of mis ik iets…?

Marieke

Ook op Computer Idee is een protestactie gaande, zie: http://www3.computeridee.nl/protest

Erik

Daarnaast iedereen die een melodietje fluit of neuriet meteen een rekening sturen!! Belachelijker kunnen we het niet maken….

oxana

Er is een alternatief. Kijk eens op http://www.villamusicrights.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond