Deel dit artikel
-

Opnieuw overname Classmates in Europa

Na eerder het Zweedse Klasstraffen overgenomen te hebben, heeft het Amerikaanse Classmates.com opnieuw toegeslagen in Europa door het Duitse “Stayfriends.de” over te nemen. De overname past in het internationale expansiebeleid van het bedrijf. Nederland dat onder meer Schoolbank.nl heeft, blijft vooralsnog buiten schot. De makers van Schoolbank.nl en Dienstmakkers.nl werken ondertussen rustig verder aan nieuwe sites zoals Workmates.nl.

Classmates verenigt oude klasgenoten, mensen uit het bedrijfsleven en oude dienstmaten op internet. In Amerika heeft het bedrijf al 38 miljoen mensen aan zich weten te binden. Het Duitse Stayfriends.de is met 400.000 geregistreerde gebruikers een stuk kleiner. Tegelijkertijd met de overname maakte Stayfriends bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten met de grootste Duitse isp T-Online. Die overeenkomst behelst onder meer dat voor Stayfriends een plekje wordt vrijgemaakt op de portal van T-Online.

Met de overnames van respectievelijk Stayfriends en Klasstraffen lijkt Classmates het vooral op kleinere overnames te hebben voorzien. Van een overname in Engeland werd afgezien omdat de tegenhanger van Classmates daar al te groot was. 

In Frankrijk is er Les Copains d´avant. Ook dat is een site voor voormalige klasgenoten. Die telt inmiddels ook meer dan een miljoen leden. Wellicht is dat een interessante overnamekandidaat voor Classmates, al staat de Franse site voor zover bekend is niet in de etalage.

En ook Nederland kent met Schoolbank.nl een eigen variant op Classmates. Dat heeft inmiddels 1,4 miljoen geregistreerde gebruikers en blijft groeien. Bijna alles op Schoolbank.nl is gratis, behalve het per e-mail in contact treden met voormalige klasgenoten. De daaraan verbonden kosten zijn 10 euro. Daarbij maakt het niet uit of iemand met een of met honderd voormalige klasgenoten in contact wil treden. Het gaat om een eenmalige bijdrage en lijkt daarmee verdacht veel op een soort contributiegeld.

Rosetta, het Amsterdamse bedrijf dat schuilgaat achter Schoolbank.nl, zegt bij monde van directeur Guy Spriggs nog niet benaderd te zijn voor een overname door Classmates.com. “Het is een logische stap van Classmates. Ze zijn de laatste tijd erg hard gegroeid in Amerika en die groei vlakt nu af. Dat ze nu buiten de Verenigde Staten aan het kijken zijn, is volgens mij niet meer dan logisch,” zegt Spriggs.

Spriggs zegt niet onwelwillend te staan tegenover een geprek met Classmates, maar Spriggs staat niet te springen om overgenomen te worden. “Op eigen kracht groeien we hard genoeg. Het gaat prima met ons en we hebben nog een hele trits plannen. Zo werken we aan een aantal nieuwe sites en zijn we in gesprek met een externe partij over een televisieformat voor Schoolbank.nl,” zegt Spriggs. De directeur van Rosetta hoopt daarover voor het einde van de maand meer te kunnen vertellen. Dan volgt nog een laaste gesprek.

Vorige week heeft Rosetta in alle stilte Workmates.nl gelanceerd. “We hebben vorige week enkel en alleeen een mailing de deur uitgedaan waarin we de beschikbaarheid van de dienst aankondigden. De respons die daar op binnenkwam, was enorm. Workmates.nl heeft nu al bijna tienduizend leden. We merken gewoon dat er behoefte is aan dit soort diensten bij mensen,” aldus Spriggs.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond