Deel dit artikel
-

Oprichter Uber revancheert met dark kitchens

De oprichter van Uber, Travis Kalanick, wil ook in Europa en Azië gaan investeren in zogeheten dark kitchens. Dat soort restaurants-zonder-tafels richt zich op horeca-ondernemers die louter handelen via platformen als UberEats, Deliveroo en Thuisbezorgd.

Miljardair Kalanick investeerde in maart 2018 150 miljoen dollar in het bedrijf City Storage Solutions. Dat vastgoedbedrijf is ook eigenaar van CloudKitchens.com. Met die formule onderzoekt de ondernemer nu waar hij zijn dark kitchens in Europa wil aanleggen. Volgens de Financial Times zijn de eerste gesprekken in Londen al lang achter de rug.

CloudKitchens koopt of huurt vastgoed buiten of aan de rand van stadscentra. Voor huurders uit de horecawereld installeert het daar professionele keukenapparatuur waarmee koks op schaal producties kunnen draaien. Dat kunnen verschillende soorten ondernemer zijn. Dat varieert van restauranthouders tot eigenaren van foodtrucks die meer of elders willen bezorgen tot slimme lokale ondernemers. Rens Bekkers in Amsterdam is zo’n type met zijn Bright Kitchen.

Helemaal nieuw is het concept van de dark kitchens niets. Deliveroo exploiteert er al meerdere, behalve in Engeland ook in Nederland. Afgelopen zomer zei Akshay Navle, VP Product, tegen deze uitgave dat hij wilde groeien tot 250 zogeheten Editions tegen eind 2018.

Travis Kalanick vertrok in juni 2017 na een reeks van uitingen van ongenoegen en incidenten. Met de verkoop van zijn aandelen incasseerde hij rond de 1,4 miljard dollar. In zijn tijd bij Uber leerde hij het belang kennen van de dark kitchens voor UberEats. De keukens kunnen helpen lokale bezorgmarkten vlot te trekken of zelfs versnellen door het aanbod te vergroten.

Foto: Lou Stejskal (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond