Deel dit artikel
-

Opschakelen naar efficiënte datacenters kan met fotonica

Datacenters kunnen veel efficiënter worden dan ze nu zijn. Dat zegt promovendus Gonzalo Guelbenzu van de TU/e. Hij ontwikkelde strategieën om dezelfde hoeveelheid gegevens te verwerken met de helft van de energie, in slechts een kwart van de ruimte die er nu voor nodig is.

Door de opkomst van clouddiensten als Facebook en Google moeten datacenters exponentieel toenemende hoeveelheden informatie verwerken. Om aan die toenemende behoefte aan bandbreedte te kunnen voldoen, voegen ze steeds meer servers toe, wat leidt tot enorme datacenters die momenteel alleen al in Nederland ongeveer 2 Terawattuur per jaar verbruiken – 2 procent van het totale nationale elektriciteitsverbruik.

In zijn ontwerp kan Guelbenzu vier energiebesparende schakelaars plaatsen op hetzelfde oppervlak dat nu een enkele energie slurpende schakelaar inneemt. Dit betekent dat je vier keer zoveel informatie kunt verwerken in dezelfde ruimte, terwijl je slechts twee keer zoveel energie verbruikt.

Standaardschakelaars hebben aan de voorkant een aantal zenderontvangers met een fiberingang, waarmee de optische vezels op de rackunit worden aangesloten. Het oppervlak van het voorpaneel van de rackunit beperkt de hoeveelheid zenderontvangers die erin passen. Door inbouw zenderontvangers te gebruiken en die zo dicht mogelijk bij de processor van de schakelaar te plaatsen, kunnen we niet alleen het aantal poorten vergroten, maar ook verliezen verminderen, aangezien het elektrische signaal kortere afstanden hoeft af te leggen naar de schakelchip.’

Naast de schakelaar heeft de elektrotechnisch ingenieur ook een analytisch model gemaakt dat in staat is om verschillende netwerkopstellingen te vergelijken op het gebied van energieverbruik, kosten en het benodigde aantal schakelaars, zenderontvangers en glasvezels.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond