Deel dit artikel
-

OPTA: collocatietarieven KPN te hoog

KPN heeft breedbandaanbieder BaByXL te hoge tarieven in rekening gebracht voor het gebruik van wijkcentrales, de zogeheten collocatie. Dat zegt de OPTA, die in een geschil tussen beide partijen nieuwe landelijke tarieven heeft opgesteld. Deze liggen 45 procent lager dan tarieven die eerder door KPN werden berekend. De uitspraak is bindend voor alle partijen die een vergelijkbare overeenkomst hebben met KPN.

De nu vastgestelde tarieven zijn nog niet naar buiten gebracht. Ze zullen vanmiddag om 17:00 uur op de site van OPTA bekend worden gemaakt. Woordvoerder Jeroen Nugteren liet Emerce weten dat de tarieven niet alleen voor BaByXL, maar voor álle aanbieders zullen gelden. "Pas wanneer er een geschil wordt voorgelegd kunnen wij een uitspraak doen die voor de hele sector geldt", zegt hij. "De uitspraak is uniform en dragend voor alle partijen die een vergelijkbare overeenkomst met KPN hebben". Wat BaByXL betreft zullen de tarieven met terugwerkende kracht ingaan. Of dit ook voor andere partijen geldt, kon Nugteren niet zeggen.

BaByXL had in juli 2001 een geschil aangespannen tegen de collocatietarieven die door KPN in rekening werden gebracht. De OPTA deed vervolgens in augustus uitspraak, maar beide partijen gingen ertegen in beroep. De gekozen systematiek zou teveel praktische problemen opleveren.

In het besluit dat vandaag naar buiten is gebracht, is niet langer sprake van tarieven die per lokatie kunnen verschillen. Er zijn landelijke, uniforme tarieven opgsteld waarmee de tariefstructuur is vereenvoudigd, aldus OPTA in een verklaring. De uitspraak geldt alleen voor de eenmalige collocatietarieven voor het beschilbaar stellen van ruimte en faciliteiten binnen de wijkcentrales. Later dit voorjaar volgt een uitspraak over de zogeheten periodieke collocatietarieven, voor huur en elektriciteit.

Deel dit bericht

2 Reacties

Martin Voorzanger

De uitspraak van de OPTA is in lijn met de drie aanbevelingen die momenteel zijn gedaan (door McKinsey) om breedband toegang binnen Europa weer wat momentum te geven.Zie {hier; http://www.mckinseyquarterly.com/article_page.asp?tk=492285:1158:38&ar=1158&L2=38&L3=98 } voor meer achtergrond.

Jan Sellis

Aanpakken dat kpn. Op dit moment is kpn bezig bbned, babyxl enz kapot te maken met deze hoge tarieven. Ondertussen is kpn gestopt met het geschikt maken van centrales voor adsl, levert ze nog mooi tikken op. Tja, 5 euro was het aandeel waard? pffffover een jaar zijn ze kapot, en terecht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond