Deel dit artikel
-

Opvolger Neelie Kroes nu al ‘digibeet’ genoemd

De Duitser Günther Oettinger krijgt de post Digitale Economie & Samenleving bij de Europese Commissie en wordt daarmee de opvolger van Neelie Kroes. En er is al gelijk kritiek: hij zou geen voeling hebben met digitale zaken.

De post Digitale Economie & Samenleving vergt wel een iets andere invulling, maar overlapt met de Digitale Agenda, die Eurocommissaris Kroes onder haar hoede had. Oettinger was tot nu toe Eurocommissaris voor Energie. Andrus Ansip, de voormalige minister president van Estland, gaat hem assisteren.

Zijn benoeming, die deel uitmaakt van een grotere stoelendans bij de Europese Commissie in Brussel, moet nog wel worden goedgekeurd, maar er wordt alom getwijfeld of hij de juiste man op de juiste plek is. Hij heeft geen Facebookpagina, hij heeft al weken geen tweet verstuurd, hij heeft geen iPad, maar leest de papieren krant. Zijn beheersing van de Engelse taal laat te wensen over, wat niet handig is als je bij Microsoft en Google aan tafel moet schuiven. Aan de andere kant is de Duitser wel thuis op het gebied van slimme woningen, die IT-technologie gebruiken om energie te besparen.

Toch wordt Oettinger vooral gezien als een grijze muis, die niet snel zijn mening zal ventileren. Kroes haalde eerder dit jaar uit naar de Belgische mobiliteitsminister Brigitte Grouwels die Uber in de Belgische hoofdstad wilde verbieden.

Formeel zijn er nog twee stemrondes te gaan voordat Oettinger als Eurocommissaris wordt benoemd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond