Deel dit artikel
-

Oracle bundelt crapware met Java

Oracle lijkt weinig te hebben geleerd van het debacle van Lenovo, dat ongezien adware installeerde op zijn nieuwste laptops, met geen ander doel dan nog wat karige centen te verdienen met advertenties. Updates voor de Java plugins gaan sinds kort vergezeld van een toolbar van Ask.com, nu ook op MacOS X. Gebruikers klagen steen en been.

Weliswaar kunnen (Windows) gebruikers de installatie ongedaan maken, maar omdat deze standaard staat aangevinkt, krijgen gebruikers die ongevraagde software alsnog. Aanvankelijk werd die software ook nog met vertraging geinstalleerd, wat leidde tot scherpe kritiek van onder meer onderzoeker Ben Edelman, een expert op het gebied van spyware en adware.

Het meest opmerkelijk is wel dat de software wordt meegeleverd met updates, niet (alleen) bij de eerste keer dat Java wordt geïnstalleerd, wat meestal de gebruikelijke procedure is. Sinds vorige week krijgen ook OS X gebruikers te maken met irritante adware van Ask.com.

Volgens Oracle dateren de commerciële afspraken zelfs nog van voor de overname van Sun Microsystems in 2010. Sun Microsystemens ontwikkelde Java tot die tijd, maar het is voor het eerste sinds 2010 dat Oracle adware installeert.

Deel dit bericht

1 Reactie

Marcel

Sinds kort?? Onder Windows wordt die ask meuk al jaren geïnstalleerd als je even niet oplet!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond