Deel dit artikel
-

Overgangsregeling voor nieuw Safe Harbor verdrag

De Europese privacywaakhonden gaan niet ingrijpen zolang er nog wordt gewerkt aan de tekst voor het EU-US Privacy Shield, de vervanger van het Safe Harbor-verdrag. Dat hebben zij donderdag laten weten.

De nieuwe regeling moet uitwisseling van persoonsgegevens met de Verenigde Staten mogelijk maken, zonder dat Europese burgers onderworpen worden aan grootschalige surveillance door Amerikaanse overheden. Aanvankelijk gold een deadline van 1 februari.

Het zal nog wel een paar maanden duren voordat de tekst gereed is. Daarom zullen er geen sancties worden opgelegd. Wel willen de waakhonden inzicht in de afspraken die op het allerlaatste moment zijn gemaakt. Er is eerder deze week slechts een naam en logo voor het verdrag gepresenteerd. ‘Het zijn tot nu toe vooral woorden van de Europese Commissie,’ aldus voorzitter Isabelle Falque-Pierrotin van de Article 29 Working Party.

Daarmee lijkt er dus een overgangsregeling te komen waarop verschillende instanties al hadden aangedrongen.

De Nederlandse brancheorganisatie voor datacenters, de Dutch Datacenter Association (DDA), is in elk gevalk blij met het EU US Privacy Shield. ‘Het is goed dat men tot overeenstemming is gekomen. Nederland is met haar vele datacenters een belangrijk landings- en distributie-punt van data voor veel Amerikaans bedrijven. Als digitale mainport, de Digital Gateway to Europe, was een snelle oplossing voor het wegvallen van Safe Harbour nodig, gezien het belang voor onze samenleving en onze economie. We zijn dus blij met dit nieuws’, aldus Stijn Grove, directeur DDA.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond