-

Afluisterschandalen splijten cloudmarkt

Microsoft gaat zijn Azure cloud beschikbaar stellen in diverse Europese landen om de argwaan bij klanten weg te nemen. Na alle ophef over Amerikaanse afluisterschandalen en het Europese verbod op Safe Harbor afspraken, vertrouwen Europese bedrijven Amerikaanse cloudleveranciers niet langer.

Microsoft kondigde een dezer dagen aan dat het nieuwe datacenters in Duitsland gaat bouwen onder een zogenoemd trustee model. De operationele leiding daarvan komt in handen van Deutsche Telekom.

Op deze wijze hoopt Microsoft klanten te beschermen tegen de spionagepraktijken van de Amerikaanse overheid. Klanten moeten wel extra gaan betalen voor het gebruik van deze datacentra die pas eind volgend jaar in bedrijf worden genomen.

Microsoft laat deze extra ommuurde datacenters niet voor niets in Duitsland bouwen. Het land kent enorm strenge privacyregels. Als de Amerikaanse overheid inzage wil in data, kan dat alleen met tussenkomst van de Duitse autoriteiten.

Sceptici zien het initiatief als een knieval, waarbij Microsoft met zoveel woorden toegeeft dat klantendata op hun eigen servers niet veilig zijn. Ook waarschuwen ze voor de Balkanisatie van het internet, waarbij steeds meer grenzen worden getrokken. Maar Microsoft topman Satya Nadella ziet dat anders. Je kunt immers je data nog steeds verhuizen naar andere regio.

Toch is dat niet zonder risico. Microsoft weigert al enige tijd gegevens, die staan opgeslagen in Ierland, te overhandigen aan de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse openbaar aanklager wil bepaalde e-mails in kunnen zien, om ze te gebruiken bij de vervolging van een drugscrimineel. Ondanks een veroordeling ten nadele van Microsoft, houdt het bedrijf de poot stijf.

Of die stoere opstelling iets uithaalt, is de vraag. De Information Technology & Innovation Foundation houdt er rekening mee dat Amerikaanse cloudaanbieders volgend jaar 35 miljard dollar aan  hostingkosten hun neus voorbij zullen zien gaan. Simpelweg omdat die naar Europese concurrenten overstappen.

Al heeft dat zo zijn voordelen. Het zou de techsector een flinke boost kunnen geven, zeker als het eerder genoemde trustee model gemeengoed gaat worden. Dominante partijen als Amazon, Google en IBM worden dan immers gedwongen om nog meer samen te werken met lokale partijen als KPN of T-Systems.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond