Deel dit artikel
-

Overheid praat zich bij over technologische ontwikkelingen

Kunstmatige intelligentie, satellieten, gezichtsherkenning en digital twins. In de maand november organiseren de ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met de Rijks Innovatie Community TechNovember. Als ‘lerende organisaties’ willen JenV en BZK de volgende stap zetten naar een structurele benadering van technologie.

De overheid heeft moeite om het tempo van nieuwe technische ontwikkelingen bij te houden. Maar dat is wél hard nodig. Technologische ontwikkelingen bieden de overheid enerzijds kansen om haar taken beter uit te voeren; anderzijds kunnen er ook nieuwe dreigingen uit voortkomen, waarop de overheid tijdig moet anticiperen.

Burgers raken steeds meer gewend aan de snelle, digitale dienstverlening die het bedrijfsleven kan leveren. Dan is het niet meer van deze tijd dat je bij een ministerie – bij wijze van spreken – een hele papierberg in drievoud moet invullen om een vergunning aan te vragen.

Gedurende TechNovember, dat de hele maand november duurt, vinden er twaalf zogeheten ‘deepdives’ plaats. In zo’n deepdive duikt een wetenschapper van naam en faam telkens de diepte in met de deelnemers van beide departementen, om hen bij te praten over een specifieke technologie, zoals spraakherkenning, quantumcomputers of blockchain.

Daarna laten een of meer (uitvoerings)organisaties zien hoe zij deze technologie al concreet toepassen in hun werk en welke nieuwe toepassingsmogelijkheden zij zien voor de toekomst. Een deepdive eindigt doorgaans met een discussie over de betekenis van deze nieuwe technologie en de haken en ogen die aan het gebruik ervan zitten.

De aftrap van TechNovember vond plaats eerder deze week plaats in het Auditorium aan de Turfmarkt, in aanwezigheid van secretaris-generaal van JenV, Siebe Riedstra en zijn collega-SG bij BZK, Maarten Schurink.

Als deze eerste TechNovember voor JenV en BZK goed aanslaat, wil men er een jaarlijks terugkerend evenement van maken en er ook méér ministeries bij betrekken.

Beeld: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond