Deel dit artikel
-

Oxxio komt met energieleverancier-onafhankelijke app

Energieleverancier Oxxio gaat haar software beschikbaar stellen voor iedereen. Dus ook Nederlanders die niet aangesloten zijn bij de energieleverancier krijgen inzicht en controle wat betreft energieverbruik- en kosten. Dat is het resultaat van de eerder aangekondigde integratie van de Oxxio-app met de onlangs geïntroduceerde software van Apple: HomeKit.

De open versie van de app, die vooralsnog met analoge energiemeters werkt, laat op basis van de woonsituatie een energiescore zien. Daarmee zien gebruikers hoe zij het qua energieverbruik doen ten opzichte van soortgelijke huishoudens. Ook kan een bespaardoel aan de app worden gekoppeld en ontvangen gebruikers desgewenst persoonlijke bespaartips via alerts. In de nabije toekomst leest de Oxxio-app ook slimme meters uit, wat het scala aan mogelijkheden flink vergroot.

Er is bewust gekozen om de app eerst met analoge meters te laten werken, omdat de meeste Nederlanders die hebben. Slechts tien procent van de huishoudens heeft een slimme meter. Voor hen zal komt er begin volgend jaar een Oxxio-app uit. De nieuwe apps zijn bewust heel terughoudend voorzien van het beeldmerk van het bedrijf. De energie-software moet vooral niet als verkoopkanaal worden gezien, maar als service waar iedereen gebruik van kan maken.

De komst van ontwikkelingen als Apples HomeKit verandert de rol van energieleveranciers volledig, volgens Oxxio. ‘Als wij zien dat een koelkast bij een klant veel meer energie verbruikt dan koelkasten bij andere klanten, kunnen we deze klant hier op wijzen en aangeven dat hij 100 euro op jaarbasis meer verbruikt dan vergelijkbare huishoudens. Wij kijken ernaar uit de transitie door te maken van energieleverancier naar energiecoach.’

De verwachting is dat functionaliteiten van de nieuwe app worden uitgebreid. Het systeem is hiervoor afhankelijk van hardwarepartijen die apparaten op de markt brengen die ook HomeKit-proof zijn. Daarbij kan worden gedacht als slimme thermostaten en lampen. Geschikte apparaten zijn te herkennen aan het Made For iPhone (MFI) logo.

Oxxio is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse energieleverancier die software leverancier-onafhankelijk aanbiedt. Het bedrijf verschuift in de keten hiermee van energie- naar serviceleverancier.

E-business manager Joos Luteijn: “Dit is logische doorontwikkeling van de app die onze eigen klanten al een paar maanden hebben. De trend om inzicht te geven in energieverbruik en de kosten wordt volwassen. Onze eigen klanten gebruiken de app actief: 30 procent gebruikt hem tussen de 1 en 5 keer per jaar. Meestal om naar het energieverbruik te kijken, maar ook voor algemenere zaken zoals de klantrelatiefbeheer.”

“De nieuwe klantgroep die we nu aanboren, voor de app, is in potentie erg groot. De vraag ontwikkelt zich passief, via mensen die nieuwe connected hardware kopen. Daar liften wij op mee. De potentie ligt in de honderdduizenden gebruikers. We zien 2015 als een leerjaar en verwachten dat enkele enkele tienduizenden mensen met een traditionele meter onze app zullen installeren.”

De app is ontwikkeld door TamTam en de introductie wordt begeleid via een online campagne met banners en op social media. Marketeer Hendrik Greven: “De boodschap is dat iedereen recht heeft op grip op zijn energieverbruik en -kosten. Dat gebeurt vanuit het Oxxio-merk, maar dan wel vrij neutraal om te voorkomen dat het wordt ontvangen als een wervingsmiddel.”

De Oxxio App is eind december voor niet-klanten te downloaden via Google Play en begin januari via de App Store.

Deel dit bericht

1 Reactie

EVDP

slim

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond