Deel dit artikel
-

Paul.nl bijzondere, maar gewaagde zoekhulp

Eenvoudig geavanceerd zoeken in vele diensten is nu mogelijk dankzij Paul.nl. Maar houdt dit juridisch stand?

Paul.nl lijkt zo’n dienst waar al jaren behoefte aan is: één pagina waarop je via één venster kunt zoeken in honderden zoek- en indexdiensten verdeeld in tientallen verschillende categorieën, ook in thema’s aangeboden. En met het resultaat komt weer de mogelijkheid om de zoekopdracht te verfijnen, onder meer door diezelfde opdracht direct uit te voeren bij verschillende andere zoekdiensten. En vervolgens wordt in sommige gevallen nog een aantal extra diensten geboden.

Zo worden bij het onderdeel In mijn buurt gelokaliseerde diensten aangeboden die bij een volgend bezoek verder worden verfijnd na het invoeren van een postcode, met behulp van een cookie. Dan worden supermarkten in de buurt geboden maar ook te koop staande huizen en producten op Marktplaats, plus lokaal nieuws, het weerbericht en diensten van iLocal. De hoofdpagina bevat ook ANP nieuws met foto’s waarvoor Paul.nl een contract heeft afgesloten, en het weerbericht van Meteo Consult. Een uitleg staat op YouTube.

Paul Dinnissen in Wychen heeft in internetkringen zijn sporen verdiend. Hij was medeoprichter van het vermaard geworden tijdschrift Hack-Tic in 1989, met de latere oprichters van Xs4all. Daarnaast was hij één van de eersten met een webbureau in Nederland, Webnet, dat werd verkocht aan reclamebureau Euro RSCG. Ook was hij betrokken bij de oprichting van beveiligingsbedrijf ITSX van Rop Gonggrijp.

Paul.nl blijkt al in 1998 te zijn geregistreerd. "Al een tijd gebruikte ik dit zelf als startpagina. Toen anderen het begonnen te gebruiken ben ik het wat gaan verbeteren; eerst één dag in de week en sinds een jaar fulltime en nu met drie man", aldus Dinnissen.

Juridisch probleem?

Maar de dienst stoelt op ‘framing’ ofwel ‘in-framing’, waarbij zoekresultaten van de geboden andere partijen op de onderste helft van de pagina staan in een frame binnen Paul.nl. Al zo’n tien jaar geleden is het gebruik van frames met diensten van derden juridisch afgeschoten als zijnde parasitair gebruik.

Hoe gaat Paul Dinnissen daarmee om? "Je moet onderscheid maken tussen de technologie en de toepassing. Framing is not done, maar bij Paul.nl is er geen sprake van misbruik. De diensten komen volledig tot hun recht. De zoekopdrachten vinden in hun databanken plaats en wij kapen het venster niet met eigen reclame. Ze krijgen zelf hun reclame-inkomsten voor zover van toepassing. Wij snoepen geen klanten af."

Maar loopt Paul.nl niet een enorm risico om een kort leven beschoren te zijn met juridische procedures van geboden diensten die dit gaan aanvechten? "We hebben heel veel overleg gehad met de aangeboden partijen. In eerste instantie willen ze dit niet, dan kijken ze nog eens en willen ze het liever niet, maar als ze het goed bestuderen, vinden ze het wel goed."

Ook Google, de belangrijkste geboden partij? Ook Google, de belangrijkste geboden partij? "We hebben Google benaderd, ze uitgebreid op de hoogte gesteld in de betafase zodat ze zich konden verweren. Er zijn geen signalen gekomen dat ze bezwaren hebben tegen Paul.nl."Wanneer een partij niet in onze zoekbalk opgenomen wenst te worden in de huidige vorm zullen we dat honoreren.
We hebben informeel gesproken met mensen dichtbij Google en we hebben ons aangemeld voor hun partnerprogramma en dat is geaccepteerd. We hebben er vertrouwen in dat we op een integere manier gebruik maken van technieken als inframing, maar het is niet zo dat onze implementatie door Google juridisch is beoordeeld."

Google kan om marktredenen bezwaren hebben. Immers, als zoekenden op internet in plaats van de Google taakbalk voortaan via Paul.nl zoeken is de kans veel groter dat ze ook concurrenten gebruiken zoals het onlangs gelanceerde Bing en Wolfram|Alpha of de mondiaal grootste concurrent Yahoo.

Dinnissen: "We zijn niet afhankelijk van Google, want er wordt zo veel meer geboden. Maar ook voor Google is het gunstig want ze worden in veel categorieën prominent aangeboden en we helpen met geavanceerd zoeken."

Geld verdienen

Als Paul.nl geen geld wegsluist van de geboden diensten, hoe verdient hij dan geld? Dinnissen: "Kort door de bocht: er is veel waar we niet aan verdienen. Maar we bieden ook commerciële categorieën en hopen dat als mensen een boek kopen of een reis boeken dit ook via Paul.nl zal gebeuren. Dan ontvangen we commissie."

Geld verdient Paul.nl dus met commissiediensten, ofwel in webjargon ‘affiliate marketing’. De dienst heeft qua verdienmodel wat weg van Symbaloo, ook een startpaginadienst. "Ja, ik zie wel overeenkomsten, maar ik vind toch dat onze dienst veel meer diepte biedt."

Dit een ‘metazoekdienst’ noemen, zoals Ixquick of Vinden.nl, vindt Dinnissen dus onjuist: "Daar geven gebruikers een zoekopdracht en krijgen resultaten terug van een weging van resultaten uit verschillende andere zoekdiensten. Paul.nl gaat veel verder en ondersteunt gebruikers bij hun eigen keuzes.

Neem de categorie prijsvergelijkers. Tot ik die bij Paul.nl inbracht, viel het me niet op hoe groot de verschillen zijn: voor het ene product moet je bij die dienst zijn, en voor het andere juist weer bij de concurrent. Het loont gewoon letterlijk om even snel langs verschillende vergelijkers te gaan."

Deel dit bericht

5 Reacties

paul

Goed hoor, een mooi en puur Nederlands initiatief…hopelijk in het rijtje startpagina, marktplaats en hyves…

Monique

Heel sterk initiatief!Ik werk al een tijdje met de beta-versie, maar het werkt echt!Super!

Sieto

Ga maar even 'paul-en' en dan ondervind je dat dit toch echt heel handig is! Goed en gedurfd initiatief!

Fred

Het is inderdaad een handige site, je moet alleen wel weten dat je categorie?n kan zoeken door middel van de knop 'Zoek meer categorie?n' Als je dat niet weet, dan blijf je erg lang klikken.

Karel K

Gatver, hier zitten de mannen van DSB achter (Frisia, Postkrediet etc). Ik denk dat ik mijn boeken en vakanties toch maar ergens anders bestel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond